Teoria relativității a lui Einstein, confirmată de cercetători

Teoria relativității a lui Einstein, confirmată de cercetători

Teoria relativității generale, enunțată de Albert Einstein, a fost confirmată de o echipă de o cercetători care au lucrat aproape trei decenii la un experiment.

O echipă de cercetători care a lucrat la European Southern Observatory, in Chile, a dus la bun sfârșit un studiu desfășurat pe 26 de ani, pentru a determina ce se întâmplă când o stea trece pe lângă o gaură neagră.

Rezultatele studiului par să confirme teoria relativității generale, enunțată de Einstein. Astfel, E chiar este egal cu MC la pătrat. Firește, nu existau mari dubii cu privire la asta, dar orice teorie trebuie testată. Ceea ce nu putea să facă Einstein acum vreo sută și ceva de ani, au putut reuși astronomii din prezent, cu ajutorul Very Large Telescope.

”Aici, în sistemul solar, putem testa legile fizicii doar în anumite circumstanțe. E foarte important în astronomie să verificăm dacă aceleași legi sunt valabile și în zone unde câmpurile gravitaționale sunt mult mai puternice”, a declarat Francoise Delplancke. de la European Southern Observatory.

Tocmai de aceea, echipa ESO a petrecut 26 de ani pentru a cerceta subiectul. La aproximativ 26.000 de ani-lumină, în centrul galaxiei, există o gaură neagră supermasivă, cu masa a vreo 4 milioane de Sori. Din păcate, praful spațial și alte lucruri similare împiedică observațiile asupra acesteia.

Dacă ai răbdare, însă, dar și dacă ai ajutorul tehnologiei de ultimă generație, poți observa stele care trec în viteză pe lângă o gaură neagră. Prin astfel de observații, cercetătorii au determinat cum arată semnăturile gravitaționale ale stelelor și au observat cum se schimbă situația în timp ce stelele sunt afectate de atracția gravitațională a găurii negre. Măsurătorile au arătat că Einstein avea dreptate.

Mai mult, conform rezultatelor cercetării, teoria lui Einstein e valabilă chiar și în cazul celor mai extreme condiții pe care au putut să le testeze astronomii până în prezent. Asta ne face să ne gândim că dacă ideile lui Einstein despre cum funcționează lumea se aplică și în preajma unei găuri negre supermasive, atunci se vor aplica, fără doar și poate, în orice colț din Univers.