Tatuajele care nu-s doar frumoase îți arată dacă ești și sănătos

Tatuajele care nu-s doar frumoase îți arată dacă ești și sănătos

Persoanele care suferă de diabet de tipul unu sau doi trebuie să știe constant care este nivelul de zahăr din sânge, iar procedeul este unul care necesită ceva timp și poate fi destul de invaziv.

O echipă de cercetători de la Harvard și Massachusetts Institute of Technology (MIT) au venit cu o alternativă inovatoare pentru acest segment de pacienți. Cu ajutorul unei cerneli speciale, ei au creat tatuaje biosensibile care își schimbă culoarea în funcție de nivelul de zahăr din sânge.

Cerneala inteligentă este cunoscută sub numele de DermalAbyss și în prezent nu este disponibilă publicului larg. Aceasta este capabilă să analizeze concentrația de sodiu, glucoză și pH-ul și își schimbă culoarea în funcție de probleme tale de sănătate.

Mai precis, senzorul pentru pH își schimbă culoarea de la roz la mov; cel pentru glucoză de la albastru la maro, cel pentru sodiu și un al doilea senzor pentru pH luminează la o intensitate mai mare sub lumina UV.

Cerneala dinamică nu este conectată direct la fluxul sanguin. De fapt, aceasta monitorizează fluidul interstițial, substanță ce se regăsește în spațiul dintre celule.

Până în acest moment, cerneala a fost testată cu succes doar pe pielea porcilor, care este foarte asemănătoare cu cea umană. Cu toate acestea, este necesară testarea pe oameni pentru a vedea dacă există posibile reacții alergice sau dacă tatuajele se pot descompune în timp.

Invenția este una cu adevărat inovatoare și chiar dacă nu va fi folosită la scară largă, oferă o utilitate reală tatuajelor, pe lângă efectul estetic. Cercetătorii mai subliniază faptul că tatuajele vor putea avea orice formă își dorește purtătorul, astfel încât fiecare persoană să se poată simți unică.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Ifl Science