Bill Gates finanțează arma perfectă contra țânțarilor

Bill Gates finanțează arma perfectă contra țânțarilor

Pe lângă faptul că sunt extrem de enervanți vara, țânțarii ucid anual aproximativ 830.000 de persoane din întreaga lume.

Majoritatea deceselor produse de țânțari (mai mult de 440.000) reprezintă cazuri de malarie. Boala este cauzată de un parazit pe care doar țânțarii de sex feminin îl dețin.

Bill Gates și Melinda Gates dețin o fundație care luptă din anii 2000 pentru eradicarea bolii mortale. În prezent, fundația a oferit o finanțare de 4,1 milioane de dolari pentru o abordare diferită: trimiterea unei forțe de țânțari de sex masculin, construiți în laborator, care să-și ucidă descendenții.

În această săptămână, fundația a încheiat un acord cu Oxitec, pentru a dezvolta „noua specie de țânțari”. Oxitec este o companie de inginerie genetică din Marea Britanie.

Alte specii de astfel de țânțari construiți în laborator au fost folosiți în trecut pentru a ajuta la distrugerea țânțarilor Aedes aegypti, care proliferează febra galbenă.

Aceștia au fost trimiși în Brazilia, Panama și au fost testați în cadrul unor studii clinice în India. În anumite zone, țânțarii de laborator au reușit să reducă cu până la 90% populațiile sălbatice de Aedes aegypti și a țânțarilor purtători de Zika (virus care face ravagii în America de Sud).

Țânțarii masculi fabricați de Oxitec vor fi eliberați în sălbăticie pentru a se împerechea cu femelele care poartă parazitul cauzator de malarie.

Deoarece doar femelele țânțar mușcă, insectele create de ingineri nu le vor cauza probleme oamenilor. În schimb, se vor împerechea cu femelele și le vor infecta cu o genă care le va omorî descendenții, înainte ca aceștia să ajungă la maturitate – etapa în care aceștia încep să muște.

Oxitec susține că țânțarii de laborator vor fi gata pentru testare în 2020. De asemenea, un grup de oameni de știință de la Colegiul Imperial din Londra lucrează la o mutație care ar steriliza femelele purtătoare de malarie, însă nici aceștia nu sunt încă gata de atac.

Citește și: