Jocurile tale favorite de pe Windows ajung pe Linux cu Steam Play

Jocurile tale favorite de pe Windows ajung pe Linux cu Steam Play

În urmă cu câteva zile, au apărut informații despre eforturile celor de la Valve de a aduce jocuri de Windows pe Linux. Prin intermediul Steam Play, se pare că proiectul cu pricina s-a materializat deja.

Utilizatorii de Linux au avut din totdeauna un handicap când vine vorba de jocuri video. Cu ajutorul celor de la Valve însă, discrepanța nu mai este atât de mare precum în trecut. Pentru a facilita experiențele de gaming pe dispozitivele pe platformă Unix, o versiune actualizată de Steam Play este disponibilă în format beta cu funcții avansate de virtualizare.

Ca referință, Steam Play este un pic diferit de versiunea standard de Steam. Ideea din spatele respectivului program este că utilizatorii de computer achiziționează un joc prin Steam Play și-l pot juca pe Mac, Windows sau Linux, cu condiția ca jocul să suporte respective platforme.

Cel puțin, acestea erau limitările tradiționale. Cu noua iterație de Steam Play, chiar și dacă un joc de Windows nu are o versiune nativă de Linux, poate fi jucat pe orice sistem de operare creat cu un astfel de kernel, indiferent dacă este vorba de cea mai recentă variantă de Ubuntu, Fedora sau openSUSE.

Anunțul pe marginea acestui subiect a fost făcut pe forumul oficial Steam. Conform celor de la Valve, noul Steam Play disponibil în beta aduce pe Linux suportul nativ pentru Steamworks și OpenVR. Implementările de DirectX 11 și DirectX 12 pe Linux se vor efectua prin intermediul Vulkan.

În plus, au fost făcute îmbunătățiri semnificative pe partea suportului pentru gaming pe întregul ecran (fullscreen), suportul pentru controllere de gaming și nu numai.

Cu alte cuvinte, în continuare ai nevoie de un sistem destul de sprinten pentru a te bucura de sesiuni intense de gaming, dar dacă ești nevoit să rulezi Linux pe computerul personal din diverse motive, e bine de știut că te poți și juca.

Citește și: