Sonda trimisă să „atingă” Soarele a captat o poză spectaculoasă

Sonda trimisă să „atingă” Soarele a captat o poză spectaculoasă

Misiunea sondei solare Parker continuă. Se află mai aproape ca niciodată de Soare și, surprinzător, încă este funcțională. Încă o dată, sonda a surprins o imagine spectaculoasă care va face istorie.

Din octombrie, de când a fost lansată în spațiu cu misiunea de a se apropia de Soare cât mai mult posibil, sonda Parker și-a urmat neîntrerupt cursul către stea, cu o viteză amețitoare.

În doar două luni, sonda a parcurs o distanță considerabilă și aproape că și-a îndeplinit misiunea. În noiembrie, Parker se afla deja în coroana solară, cea mai fierbinte zonă pe care a atins-o vreodată un obiect trimis de om în spațiu.

Coroana solară este aura de plasmă din jurul Soarelui și se poate întinde pe milioane de kilometri dinspre suprafața stelei. Coroana este singura vizibilă în momentul eclipselor solare. Dacă ai avut vreodată șansă să vezi un astfel de fenomen astronomic, acel disc luminos din jurul “umbrei” este, de fapt, coroana solară. Acolo se află sonda Parker.

Și, cum a fost vorba de un eveniment istoric, sonda a reușit să realizeze o fotografie, poate cea mai spectaculoasă dintre cele făcute până în prezent, de când se află în spațiu.

Imaginea a fost transmisă către cei de la NASA, pe Pământ, iar ei au publicat-o pe internet, după ce a avut loc o întâlnire între Uniunea Geofizicienilor din America și NASA și după ce a fost susținută și o conferință de presă.

soare sonda parker coroana solara

Se poate spune că este prima fotografie “din interiorul Soarelui” realizată de om. Evident, sonda n-a pătruns în interiorul stelei, dar s-a apropiat mai mult ca oricare alt corp artificial. În realitate, ea s-a aflat la o distanță de peste 27 de milioane de kilometri de Soare.

Fotografia a fost realizată cu un obiectiv cu unghi larg și, după cum poți vedea, se observă mai multe “raze” luminoase de culoare orange. Acelea se numesc curenți coronali iar acel punct luminos care se vede în depărtare este Jupiter. Punctele negre sunt doar artefacte de corecție a fundalului.

Citește și:
Sursa: CNET