Telefonul care te-ar putea face să uiți de iPhone și Android tocmai a fost anunțat

Telefonul care te-ar putea face să uiți de iPhone și Android tocmai a fost anunțat

Dacă vrei un smartphone, trebuie să alegi între un iPhone și un telefon Android. Nu ai altceva. Asta până la lansarea telefonului Necuno, care promite să fie alternativa așteptată.

Pe urmele Jolla, producătorul unui smartphone și a sistemului de operare Sailfish OS, mica firmă finlandeză Necuno este gata să încerce imposibilul: să creeze o alternativă la Android și iOS.

În urmă cu aproape cinci ani, Jolla a lansat telefonul Jolla Phone. A avut tracțiune mai ales datorită poveștii companiei care a fost creată de un grup de ingineri ex-Nokia, care încă credeau în sistemul MeeGo, abandonat de Nokia, și pe care urmau să-l păstreze în viață cu sistemul de operare Sailfish, oferind astfel o alternativă la Android, în special.

Jolla a renunțat la telefoane, dar sistemul de operae Sailfish trăiește, însă nu a avut niciodată un impact seminificativ față de Android.

Pe 2 decembrie, Necuno a dezvăluit primele detalii despre telefonul open-source care vrea să fie o alternativă pentru cei ce nu vor Android sau iOS. Telefonul va fi făcut în Finlanda și va avea un display de 5,5 inci și va funcționa cu ajutorul unui procesor cu patru nuclee NXP Arm Cortex-A9 i.MX6 și cu un procesor grafic Vivante. Nu avem detalii despre memoria RAM sau despre spațiul de stocare.

Va fi construit din aluminiu, va avea o mufă de căști, un port microUSB și un buton programabil. Da, cel mai ciudat e că nu are USB-C. Acesta va rula un sistem de operare bazat pe Linux cu interfața Plasma Mobile peste. Telefonul va fi realizat în parteneriat cu KDK, dezvoltatorii interfeței mobile Plasma.

Cei de la Necuno spun că lucrează cu „multe comunități ce cred în sisteme open-source” și că nu au un preț încă pentru telefon, dar că va fi pus la vânzare în curând.

În mod ciudat, este primul smartphone care nu va avea o conexiune celulară, dar compania spune că va analiza opțiunea LTE în viitor. Totuși, plănuiește să includă un fel de port ethernet pe dispozitiv.

„Din motive de securitate, primele dispozitive nu vor avea un modul celular, însă știm cât de important este acest lucru, astfel că suntem în discuții cu parteneri pentru a permite conectivitate celulară (LTE)”, spun ei.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: ZDnet