Cum vrea statul român să-ți urmărești copiii și de ce

Cum vrea statul român să-ți urmărești copiii și de ce

România încearcă să fie mai digitală și ultimul proiect e cel puțin ciudat. Autoritățile vor să le permite părinților să-și monitorizeze copiii.

Sistemul de supraveghere începe prin implementarea unui sistem IT în școlile din Capitală. Astfel, dacă dorești, primăria îți va oferi o aplicație pe care să o instalezi pe telefon sau ceasul copilului tău și tu vei putea vedea unde se află tot timpul.

Sistemul va fi implementat întâi în sectorul 5 pentru copiii care urmează cursurile școlilor publice din acest sector. Este posibil, și probabil, ca acest sistem să fie replicat și de alte sectoare din București. Prin intermediul acestui sistem vor putea fi monitorizați minimum 10.000 de copii care au dispozitive cu senzor GPS.

Dacă cumva copilul nu are un smartwatch, smartphone sau o tabletă cu senzor GPS atunci Primăria Sectorului 5 va achiziționa astfel de dispozitive prin care să asigure serviciul de monitorizare al copiilor. Asta pare a fi doar o altă metodă prin care să se cumpere produse la suprapreț pentru ca cineva să câștige din licitațiile primăriei.

Pentru a duce planul la bun sfârșit, Primăria sectorului 5 va cumpăra echipamente IT, dispozitive purtabile și o aplicație software, iar sistemul de monitorizare va fi folosit de Poliția Locală a sectorului 5.

Ce date vor putea fi văzute de administratorul sistemului

Furnizorul care va câștiga contractul nu va putea opera date cu caracter personal, promit autoritățile.

„Primăria urmează să cumpere și dispozitivele mobile cu senzor GPS, respectiv niște ceasuri cu cartelă SIM. Cu ajutorul acestui sistem și al ceasurilor purtate de elevi, părinții vor fi notificați atunci când, spre exemplu, copilul se abate de la drumul prestabilit de la școală către domiciliu sau pleacă de la școală înainte de terminarea orelor de curs”, a detaliat pentru Profit.ro o sursă autorizată.

Așadar, cu acestă aplicație instalată vei putea urmări traseul copilului tău și chiar ai putea să-i alegi un perimetru virtual și, dacă-l depășește, atunci vei primi alerte.

Este nevoie de o astfel de aplicație? Cel mai probabil nu, deoarece oricum există metode prin care-ți poți „urmări” copilul, dacă chiar vrei asta. mSpy, The Spy Bubble sunt doar câteva dintre aplicațiile pe care le poți descărca și cu ajutorul cărora-ți poți monitoriza copilul și cu care i-ai putea pune și restricții.

Unele aplicații sunt gratis, altele sunt contra cost. Ideea este că există soluții dacă vrei să vezi ce face copilul tău în fiecare minut.

Nu știu dacă este neapărat treaba autorităților să implementeze un astfel de sistem. Poate cei de la Poliție ar trebui să acționeze proactiv, nu reactiv. Adică să asigure siguranța orașului, cartierului, astfel încât un părinte să se simtă liniștit când își trimite copilul la școală sau la joacă. Nu să fie îngrijorat unde este și ce face astfel încât să-i urmărească fiecare mișcare.

Un alt lucru care nu mi se pare în regulă este că Primăria va organiza o licitație prin care va cumpăra dispozitive pentru urmărirea copiilor (telefoane și ceasuri), iar asta va fi un motiv pentru a învârti niște bani. Poate că sistemul să fie disponibil doar pentru copii care au deja un smartwatch sau un telefon cu localizare GPS (adică aproape toate, chiar și cele mai ieftine).

De asemenea, probabil va putea fi păcălit, aplicația de pe telefon va putea fi probabil ștearsă sau localizarea GPS dezactivată.

Desigur, atunci copilul va trebui să dea explicații acasă. Sau copilul mai poate instala aplicația pe un alt smartphone decât pe cel personal și pe care să-l lase în clasă în timp ce el chiulește de la ora de mate.

Citește și:
Sursa: Profit.ro
Etichete: