03 oct. 2018 | 08:33

De la Mac OS X la macOS: scurtă istorie a sistemelor Apple

ACTUALITATE
De la Mac OS X la macOS: scurtă istorie a sistemelor Apple

În urmă cu aproximativ 13 – 14 ani, am avut prima interacțiune cu un Mac și am fost vrăjit. La momentul respectiv, avea o serie de limitări importante în materie de software, dar s-au remediat între timp. Acum, chiar dacă e atât de scump, aș recomanda oricum un MacBook.

Când lucram la CHIP, în urmă cu aproximativ un deceniu, eram singurul din redacție care testa MacBook-uri. Fotografiile atașate acestui editorial au fost făcute în 2009 de către mine și ilustrează un MacBook White.

În felul lui plasticos, acesta a reprezentat un moment important în evoluția gigantului din Cupertino. Mi-a plăcut foarte mult cum arăta, dar a fost ultimul. De atunci, orice MacBook a implicat utilizarea aluminiului sau a unui aliaj similar, atât pentru sisteme, cât și pentru iDevice-uri.

Din martie 2001, MacBook-urile au rulat Mac OS X. În multiplele sale iterații, OS X a fost un sistem de operare surprinzător de bine pus la punct. Datorită arhitecturii UNIX din spate, a fost mai sigur comparativ cu sistemele cu Windows, iar eforturile Apple de a-l optimiza au fost evidente încâ de la început.

Oficialii companiei înființate de Steve Jobs cu Steve Wozniak au fost dintotdeauna mândri în legătură cu faptul că au creat atât hardware-ul, cât și software-ul. Beneficiile acestei practici au fost evidente pentru orice profan.

Este suficient să pui mâna pe o tabletă Microsoft Surface timp de 10 minute, ca să-ți dai seama că și gigantul din Redmond poate face minuni în momentul în care îți oferă Windows 10 pe un computer creat in-house.

Din păcate, la fel ca în cazul Apple, tabletele Surface Pro sau portabilele SurfaceBook sunt scumpe și este puțin probabil să concureze vreodată cu Apple, Dell, HP, Acer, Asus sau Lenovo. Mai degrabă, reprezintă cea mai recentă dovadă a faptului că lucrurile bune și foarte bune sunt rareori ieftine.

De la MacOS X la macOS: de unde a început totul

Apple MacBook logo

Este interesant să folosești un Mac pentru prima oară, chiar și dacă ai fi tentat să-l clasifici ca fiind ne foarte prietenos. În practică, întotdeauna am fost de părere că, după o lună pe Mac, înveți să faci cât după trei luni pe un sistem cu Windows. E doar o opinie.

Chiar și așa, sistemul de operare Mac OS X a fost recunoscut de-a lungul anilor pentru simplitate, principii estetice, aplicații preinstalate de calitate, tehnologii avansate și, nu în ultimul rând securitate.

De la Finder la Spotlight, de la Dock la iCloud, platforma a fost creată de la început pentru a se integra cu ușurință cu o varietate semnificativă de soluții hardware și software. Oricine știe că iTunes se comportă impecabil pe Mac și este o experiență supărătoare care te lasă fără memorie RAM pe Windows.

Până și elementele de interfață aduse de pe iOS pe macOS au fost venit cu un beneficiu real pentru utilizatori. Nu au diluat identitatea brandului și nu te-au forțat să înveți din nou modul în care interacționezi cu un Mac. Eventual, au fost acolo doar pentru a te încânta mai mult în momentul în care treci de la un iPhone sau iPad la laptop sau desktop, dacă ești norocos și le ai pe toate de la Apple.

MacOS X Cheetah 10.00

mac Os X

Mac OS X a plecat din totdeauna de la forma numărului zece din latină, banalul X. Tocmai din acest motiv, în mod previzibil, a existat un inițiat Mac OS X. Înaintea lui a existat și un clasic Mac OS 9, dar acela a rămas în istorie ca fiind un cu totul alt capitol.

Cu alte cuvinte, sistemele Apple au intrat în mainstream odată cu prima versiune de Mac OS X, în același fel în care Windows XP a fost un salt atât de radical pentru Microsoft, încât a rămas în mentalul colectiv ca fiind cel mai bun Windows creat vreodată.

Mac OS X Cheetah a fost dezvăluit în ianuarie 2000. Atunci, Apple organiza o conferință anuală intitulată Macworld Expo în San Francisco. Utilizatorii obișnuiți l-au putut experimenta pe 24 martie 2001, cu condiția să-l cumpere cu suma foarte generoasă de 129 de dolari.

În ultimul deceniu, sistemele de operare oferite gratuit au devenit sinonime cu Apple, iar Microsoft aproape că a adoptat o politică similară când vine vorba de Windows 10. În continuare trebuie să cumperi originalul Windows 10, dar versiunile ulterioare cu diferențe semnificative de funcționalitate și interfață au sunt oferite gratuit.

Mac OS X Cheetah a fost un salt radical în materie de interfață și opțiuni puse la dispoziția utilizatorilor față de OS 9. Interfața intitulată Aqua introducea un grad atractiv de transparență, toate culorile au devenit mai vii, iar icoanele aveau o particularitate fotorealistă pentru a le ilustra scopul. Dock-ul pe care îl asociezi intrinsec cu un sistem Apple a fost introdus atunci.

MacOS X Puma, Jaguar și Panther

MacOS X Puma

Următorul Macworld Expo după lansarea Mac OS X a avut loc pe 18 iulie 2001. Atunci a fost dezvăluit OS X Puma 10.1.

Lansarea efectivă s-a produs după doar câteva luni, pe 25 septembrie în același an. Deja accentul se punea pe îmbunătățirea performanței.

Dock-ul a devenit personalizabil și o funcția revoluționară pentru care trebuia să plătești pe Windows, a fost introdusă nativ pe Mac. Era vorba de posibilitatea inscripționării de CD-uri și DVD-uri. Cu software-ul iDVD îți putea crea propriile DVD-uri cu meniuri, iar asta nu reprezintă un lucru mic.

Puma a dat startul iTunes pentru că a fost lansat în aceeași perioadă cu primul iPod și aveai nevoie de o soluție să-ți transferi muzica. Prețul pentru el a fost de 129 de dolari, dar Apple te tenta deja cu o super oferă, Puma fiind oferit ca upgrade la doar 19,9 dolari pentru cei aveau Cheetah.

MacOS X Jaguar 10.2 a fost dezvăluit în 2002, iulie, tot la Macworld. Versiunea finală s-a lansat pe 23 august în același an.

Aplicația Mail a fost cea mai importantă componentă a upgrade-ului, facilitând filtrarea mesajelor printr-un mecanism eficient anti-jung. iChat te lăsa să vorbești cu prietenii tăi posesori de Mac-uri. Finder, alternativa la File Explorer pentru Mac te ajuta să-ți găsești mai rapid fișierele, ajutându-te să fii semnificativ mai eficient în fața computerului personal.

Prețul a rămas 129 de dolari. Ca o notă drăguță de subsol, Jaguar a fost primul care a avut numele unui animal în titlul comercial. În trecut, referințele la Cheetah sau Puma au fost doar în perioada de dezvoltare.

MacOS X Panther a văzut lumina reflectoarelor în iunie 2003. În octombrie a putut fi instalat de către doritorii care puteau plăti 129 de dolari pe upgrade. Pentru că a introdus iChat AV, un precursor al actualului Face Time, a fost o revelație pentru cei care își doreau să-și vadă prietenii de peste mări și țări pe calea internetului.

Expose te ajută să vezi răsfirate pe ecran toate aplicațiile deschise, ca să ți-o alegi pe cea pe care ți-o dorești în prim-plan. A fost introdusă odată cu Panther. Safari a ajuns să fie preinstalat pe orice Mac, după ce s-a încetat suportul pentru Internet Explorer pentru Mac.

Suportul pentru File Vault însemna că-ți poți cripta întregul hard disk cu 128 de biți pentru a-ți proteja datele sensibile. Aplicația Finder a văzut introducerea barei laterale intitulate Sidebar pentru acces rapid la hard disk-uri și elemente din galerie, precum Fotografii, Clipuri video sau Documente.

Mac OS X Tiger, Leopard și Snow Leopard fac tranziția la Intel de la PowerPC

Mac OS X CMD

Tiger a fost anunțat în 2004 și a pus accent pe eficientizarea fluxului de lucru. Spotlight a devenit mai eficient și mai util pentru a-ți găsi fișierele, mesajele, programările din calendar, email-urile și orice altceva ai putea avea pe sistem.

Safari a venit la pachet cu un feed RSS, iar iChat a început să suporte mai multe fluxuri viode și audio. Persoanele cu handicap de vedere puteau profita de VoiceOver, o funcție care îți citește tot ce se întâmplă pe ecran, împreună cu toate elementele de interfață.

Introducerea Dashboard se reflecta în prezența unui spațiu dedicat cu widget-uri în care puteai să vei vremea probabilă, să accesezi un calculator digital, detalii despre evoluția prețului la acțiuni sau particularități despre zboruri.

OS X  Tiger a fost foarte relevant pentru că a fost primul Mac OS care suporta procesoare Intel X86, după ce s-a renunțat la procesoarele IBM PowerPC.

Au trecut trei ani de la Tiger la Leopard, bătrânul lansat în octombrie 2007.

Ca referință, Leopard se apropie cel mai mult de macOS-ul de astăzi. Avea un dock 3D pentru prima oară cu funcția Stacks asociată directoarelor, care facilita accesul rapid la toate fișierele descărcate sau la aplicații, fără să mai deschizi alt program.

Leopard a introdus suportul pentru Boot Camp, dacă îți doreai să-ți instalezi Windows pe Mac concomitent cu Mac OS X. Până atunci, era o blasfemie să te gândești la Windows pe Mac și să faci vreun gest în această direcție. Quick Look a fost introdus tot atunci, mecanismul de previzualizare care te ajută să vezi ce ai în fișiere printr-un simplu spațiu.

Time Machine facilita procesul de Backup pe hard disk-uri externe sau prin rețea. Conceptul de desktop virtual introdus de curând pe PC-uri cu Windows a fost prezent pe Mac încă de la Leopard, prin Spaces.

Dacă odată cu Leopard s-a introdus suportul pentru gesturi multi-touch pe Mac, Snow Leopard le-a îmbunătățit în 2009.

Era vorba de Mac OS X 10.6. Noul OS X a pus din nou accent pe performanță, introducând suportul pentru aplicații scrise pe 64 de biți și OpenCL. Acesta din urmă era un framework menit să aducă jocuri spectaculoase pe Mac. Prin intermediul tehnologiei Grand Central Dispatch, sistemul de operare împreună cu aplicațiile terțe puteau profita toate nucleele procesoarelor moderne.

Costa 169 de dolari pentru utilizatorii de Tiger și doar 29 de dolari pentru cei care foloseau Leopard. În teorie, Snow Leopard trebuia să fie mai rapid decât Leopard din toate punctele de vedere, de la timpul de backup, până la perioada de boot și shut down.

Mac OS X Lion și Mountain Lion

mac os x lion

Odată cu Mac OS X 10.6.6, a fost introdus Mac AppStore.

Asta însemna că Lion a fost primul OS X disponibil atât prin intermediul magazinului virtual Apple, cât și pe un stick USB. Lion s-a lansat în iulie 2011 și a facilitat rularea aplicațiilor pe întregul ecran, dacă vroiai să te concentrezi mai bine pe ce faci.

Gesturile multi-touch au devenit mai elaborate, dar la fel de prietenoase pentru posesorii de MacBook sau MacBook Pro. Din noul Mission Control, ajungeai rapid la aplicațiile pornite – Expose, la desktop-urile virtuale – Spaces și la Dashboard-ul încărcat cu widget-uri.

Launchpad-ul care te ajuta să ajungi rapid la aplicațiile instalate pe sistem a fost introdus odată cu Lion.

Mountain Lion s-a lansat în iulie 2012 și s-a apropiat mai mult de elementele pe care le asociem la această oră cu iPhone-uri și iPad-uri.

În primul rând, a fost introdu iCloud pe Mac. Împreună cu Messages, Notes, Reminders și Notification Center, toate datele tale importante de pe telefon au început să fie sincronizate cu laptopul sau desktop-ul Apple.

Facebook și Twitter au devenit părți componente din sistem și, după autentificare, te ajutau să postezi rapid rapid lucruri interesante din orice colț al macOS X-ului. Gatekeeper te ajuta să previi instalarea de aplicații malițioase, iar AirPlay te ajuta să-ți oglindești ecranul de la Mac pe TV prin Apple TV, pe calea aerului.

Mac OS X Mavericks și Yosemite

macbook side

Lăsând la o parte schimbare nomenclatorului de la animale de pradă la zone din California, Mavericks a făcut istorie pentru că era gratuit.

Lansat în 2013, OS X 10.9 putea fi descărcat gratuit de către orice posesor de Mac cu acces la Mac AppStore. Mavericks a continuat îmbinarea aplicațiilor și opțiunilor cu care te-ai obișnuit pe iOS cu cele de Mac OS X. iBooks te ajuta să-ți citești cărțile cumpărate în EPUB și să parcurgi PDF-uri.

Maps era menit să-ți atragă atenția că Apple are propria soluție de navigație. Finder a învățat să suporte tab-uri, iar centrul de notificări a devenit mai eficient și util pentru că îți împărțea notificările pe surse.

Yosemite era a doua referință către o zonă din California, dar similaritățile cu Mavericks se opresc aici.

Toate aplicațiile Apple împreună cu interfața nativă a sistemului au suferit schimbări radicale după ce fostul director de OS X și iOS a părăsit compania. Unii sunt de părere că Scott Forstall a fost concediat după ce Maps a devenit un eșec răsunător și un subiect de glume la adresa Apple.

Dock-ul a devenit bi-dimensional. Pictogramele au renunțat la umbre menite să fie foto-realiste, iar aplicațiile Apple nu au mai inclus referințe către elemente din viața reală. De exemplu, Notes nu mai încerca să simuleze un caiet de dictando.

Într-o formă simplificată, Mac OS X a început să suporte teme de culoare. După tranziția la Yosemite puteai să trimiți și să primești SMS-uri pe Mac, pe lângă mesaje în format iMessage. iCloud Drive te ajuta să-ți accesezi și să-ți sincronizezi fișierele între Mac și iDevice-uri cu o intervenție minimă din partea ta.

Mac OS X El Capitan, Sierra și High Sierra

Mac OS X mac open

Cu El Capitan, lansat în toamna lui 2015, sistemul de operare a pus accent din nou pe îmbunătățiri de performanță, mai mult decât pe schimbări radicale de interfață. Split View îți permitea să ai două ferestre care să împartă ecranului în două. Suportul pentru gesturi multi-touch a fost îmbunătățit în interiorul aplicațiilor.

Spotlight a învățat să-ți ofere la căutare date despre vremea probabilă, acțiuni împreună cu rezultate la căutări online. Fontul la nivelul întregului sistem de operare a fost înlocuit. San Francisco a înlocuit Helvetica Neue.

Sierra și-a făcut debutul în septembrie 2016, după aproximativ trei luni în beta. Pentru prima oară, Siri a sosit pe Mac și a facilitat interacțiunea cu sistemele Apple folosind comenzi vocale.

Printr-un concept intitulat Universal Clipboard, în momentul în care copiai ceva pe Mac puteai lipi pe iPhone sau iPad și invers, cu condiția să folosești același cont Apple pe toate. Posesorii de Apple Watch au câștigat posibilitate de a-și debloca Mac-ul cu smartwatch-ul, fără să facă vreun compromis pe partea de securitate.

Cei care au colecții stufoase de fotografii de Mac, prin intermediul Memories, le-au putut vedea transformate în clipuri video.

MacBook open

High Sierra este un upgrade incremental pentru Sierra și s-a lansat în toamna anului trecut, 2017. Numele este o referință la munții Sierra Nevada din California.

High Sierra a introdus sistemul de fișiere APFS optimizat pentru SSD-uri și un management mai eficient al datelor pentru performanță sporită. Framwork-ul Metal 2 a fost introdus în speranța că dezvoltatorii vor crea sau vor porta jocuri mai spectaculoase pe Mac.

Noua aplicație Photos te ajută să-ți sortezi mai bine fotografiile și să editezi rapid imaginile pe care dorești să le imprimi sau să le postezi pe Facebook. Safari este mai deștept ca niciodată în High Sierra, prin blocarea nativă a tracker-elor care îți urmăresc activitatea online de la un site la altul, pentru a-ți servi reclame personalizate.

În plus, același browser nativ dezactivează clipurile care pornesc singure cu un flux audio când intri pe un site cu reclame agresive.

Cel mai nou macOS este intitulat Mojave și are versiunea 10.14. A fost lansat în urmă cu câteva săptămâni și tot ce trebuie să știi despre el se regăsește într-un review dedicat – macOS Mojave – Sistemul Apple e mai întunecat și mai eficient ca niciodată. Nimeni nu știe momentan numele sub care se va lansa viitorul OS X.

 

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele