01 feb. 2018 | 11:45

Samsung și Qualcomm se aliază ca să-ți aducă 5G

ACTUALITATE
Samsung și Qualcomm se aliază ca să-ți aducă 5G

Samsung și Qualcomm au de gând să-și unească forțele și să colaboreze pentru a-ți oferi acces la tehnologia 5G în viitorul apropiat.

Cele două companii colaborează de multă vreme în acest sector: încă din 2009, Samsung și Qualcomm au semnat un acord de licențiere pentru tehnologiile 3G și 4G. Pe această cale, sud-coreenii primeau acces la brevetele CDMA2000, WCDMA, TD-SCDMA și OFDMA ale Qualcomm. Compania a plătit 1,3 miliarde de dolari pentru a folosi tehnologiile, iar înțelegerea a fost semnată pe o perioadă de 15 ani.

Firește, sunt plătite și drepturi de autor, însă suma nu a fost dată publicității. Ce știm, însă, e că drepturile de autor sunt plătite diferit de companii către Qualcomm, iar Samsung plătește o sumă redusă, pentru că reușește să compenseze prin volumul masiv de vânzări.

Acum, cele două companii au anunțat extinderea acordului semnat în 2009. Qualcomm încă nu a oferit detalii specifice despre înțelegere, dar directorul diviziei de licențiere, Alex Rogers, a afirmat că Samsung va continua să plătească drepturi de autor pe vânzările de dispozitive, în loc să fie combinat acordul de licențiere cu cipurile cumpărate. Extinderea acordului vine la timp pentru a pregăti tranziția către standardele 5G. ”Pe măsură ce Qualcomm continuă să apropie lumea de 5G, oportunitățile care apar între companiile noastre sunt din ce în ce mai importante, iar acordul de acum ne aduce pe un drum comun către un succes de lungă durată”.

Un alt aspect al prelungirii acordului se referă și la un proces în care Qualcomm este implicată. Aceștia au primit o amendă de 825 de milioane de dolari de la South Korean Fair Trade Commission, fiind acuzați că au creat un monopol. Samsung era una dintre companiile implicate în proces, dar aceștia își vor retrage intervențiile din cadrul apelului făcut de Qualcomm către Curtea Supremă din Seul.