07 iul. 2018 | 09:10

Robotul care te poate fugări și pe scări tocmai a fost creat

ACTUALITATE
Robotul care te poate fugări și pe scări tocmai a fost creat

Majoritatea roboților depind de camere sau de alți senzori vizuali pentru a-și găsi drumul, dar aceste dispozitive nu sunt întotdeauna realiste și nu le garantează succesul.

Sistemele vizuale cu ajutorul cărora roboții se ghidează nu sunt cele mai precise. Acestea pot fi prea întunecate sau prea haotice și câteodată ajung să dezorienteze mașinăriile.

Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au reușit să scape de aceste impedimente. Cea mai nouă versiune a robotului lor Cheetah, Cheetah 3, poate să fugă, să urce și să sară, și nu are nevoie de vedere pentru asta.

Robotul „orb” folosește un sistem de detectare a obiectelor pentru a se mișca. Sistemul se bazează pe o pereche de algoritmi, pentru a „simți” pe unde merge (cam la fel cum te simți și tu când te duci noaptea la baie). Cu ajutorul acestora el reușește să găsească cea mai bună cale de a se deplasa.

Primul algoritm utilizează accelerometre, giroscoape și pozițiile articulațiilor picioarelor pentru a calcula forța necesară „pășitului”. De asemenea, dacă Cheetah calcă pe un obstacol neașteptat, algoritmul poate determina care picior trebuie să împingă și care să se ridice.

Cel de al doilea algoritm prezice poziționarea robotului, ca acesta să poată reacționa rapid în situația în care află. Chiar și dacă împingi robotul, el știe cum să revină la drumul cel mai bun.

Cercetătorii de la MIT nu se așteaptă ca roboții să se bazeze exclusiv pe această tehnologie. Cel mai probabil, tehnologia va fi folosită ca un fel de plan de rezervă pentru momentele în care un robot nu poate vedea bine sau în cazul în care se lovește de un obstacol.

De asemenea, robotul ar putea fi util și pentru inspecțiile din centrale electrice, misiuni de salvare și alte situații periculoase în care nu ai cum să ajuți mașinăria dacă se blochează sau cade.