11 iun. 2018 | 19:04

Această proteină periculoasă și contagioasă a fost creată artificial

ACTUALITATE
Această proteină periculoasă și contagioasă a fost creată artificial

Prionii sunt niște proteine responsabile pentru o suită de boli neurologice infecțioase, iar oamenii de știință au creat pentru prima oară un prion artificial în laborator.

Scopul nu este să declanșeze o epidemie zombie, ci să ajute în dezvoltarea de tratamente pentru bolile infecțioase cauzate de prioni. „Această realizare reprezintă o cotitută”, a explicat neurologul Jiri G. Safar de la Case Western Reserve School of Medicine.

„Până acum înțelegerea noastră a prionilor din creier a fost limitată. Capacitatea de a genera prioni umani sintetici într-un tub de test așa cum am reușit noi ne va permite să ajungem la o înțelegere mai bogată a structurii și replicării prionilor”.

Dacă cercetătorii ajung să înțeleagă aceste aspecte ale prionilor, ei vor putea să dezvolte medicamente care să încetinească activitatea lor și poate chiar să o oprească. Întregul studiu poate fi găsit în Nature Communications.

Pentru a înțelege mai bine care este treaba cu acești prioni, trebuie să te gândești la ei ca la niște proteine bolnave. Odată ce iau contact cu proteinele sănătoase din creier, acestea ajung și ele să aibă o activitate anormală. Prionii ajung să creeze găuri de nivel microscopic în creier, iar acesta ajunge să arate ca un burete. Într-un final, se instalează demența, incapacitatea de a-ți mai controla corpul și, într-un final, moartea.

Bolile cu prioni sunt relativ rare. În SUA, sunt înregistrate anual doar 300 de cazuri. Problema este că se instalează rapid și sunt incurabile. Cercetătorii au reușit în trecut să recreeze prioni în rozătoare. Totuși, aceștia nu erau transmisibili către oameni, în urma testelor cu rozătoare „umanizate”.

Cercetătorii care au reușit să sintetizeze prioni umani au descoperit, în timpul procesului, o moleculă numită Ganglioside GM1, care ajută la declanșarea replicării infecțioase și la transmisia bolilor cu prioni. Această descoperire i-ar putea ajuta să găsească un medicament care să inhibe efectele acestei molecule și să stopeze boala prionilor.

Deși ideea unor prioni umani artificiali sună ca începutul unui film apocaliptic, realitatea este că aceștia i-ar putea ajuta pe oamenii de știință să descopere un antidot pentru o boală care ucide fără milă.