Compania care deține Google are pierderi uriașe cu proiectele futuriste

Compania care deține Google are pierderi uriașe cu proiectele futuriste

Proiectele futuriste ale Alphabet, compania care controlează și Google, nu numai că propun rezolvări inovatoare ale unor probleme existente din prezent, dar și costă compania extrem de mulți bani.

Alphabet, compania mamă a Google, a raportat veniturile trimestriale ale companiei și au fost mai bune decât se așteptau analiștii. Compania a raportat venituri de 32,66 miliarde de dolari în trimestrul doi al acestui an, iar, în ciuda amenzii uriașe date de UE, acțiunile companiei au crescut cu 3,5%.

Majoritatea venitului este adus de divizia de publicitate, adică 28 de miliarde de dolari, cu 23,9% mai mult decât perioada similară a anului trecut. De asemenea, categoria „alte venituri”, care include business-ul de cloud și vânzările de hardware, a mers foarte bine, atingând suma de 4,4 miliarde de dolari, un plus de 36,5% față de trimestrul doi al anului 2017.

Însă nu toate departamentele companiei sunt profitabile. Dimpotrivă, categoria „other bets”, adică proiectele futuriste, aduc pierderi. În acestă categorie intră divizia de mașini autonome Waymo și proiectele experimentale ale diviziei X.

Potrivit raportului, categoria asta a generat venituri de 145 de milioane de dolari în trimestrul doi, cu 33% mai mult decât decât anul trecut. Totuși, acestea au avut pierderi operaționale de 732 de milioane de dolari. Nu este nimic nou. Este binecunoscut că astfel de proiecte au nevoie de investiții masive pentru a putea fi puse pe picioare.

Totuși, asta ar însemna că Alphabet va fi nevoită să plătească câte un miliard de dolari la fiecare trei luni doar pentru a ține divizia funcțională.

Dacă Waymo ajunge să devină un jucător important în industria mașinilor autonome, similar cu modul în care Android conduce piața smartphone-urilor, atunci ar putea fi o victorie imensă pentru gigantul american și venituri la fel de mari.

Alte pariuri s-ar putea dovedi profitabile pe termen lung, de asemenea. Rămâne de văzut cât timp este Alphabet dispusă să bage bani în aceste proiecte și dacă pariul va fi unul câștigător.

Citește și:
Sursa: The Verge