Suntem, la propriu, îndopați cu plastic și asta ne ucide mai repede

Suntem, la propriu, îndopați cu plastic și asta ne ucide mai repede

Cercetătorii au descoperit, în premieră, că microparticulele de plastic nu poluează doar mediul înconjurător, ci și corpul uman.

Oamenii de știință de la Environment Agency Austria și de la Medical University of Vienna au analizat mostrele de scaun a opt oameni din țări diferite – Italia, Polonia, Olanda, Austria, Finlanda, Rusia, Marea Britanie și Japonia.

Participanții au trebuit să țină evidența a ceea ce au mâncat cu o săptămână înainte de a li se lua mostrele de scaun. Cu toții au băut apă din sticle de tip PET și au consumat mâncăruri care fuseseră ambalate în plastic, după cum arată studiul.

În toate cele opt mostre de excremente s-au găsit microparticule de plastic. În total au fost identificate nouă tipuri de plastic, cele mai întâlnite fiind polipropilena și polietilena tereftalată. Media a fost de 20 de microparticulel de plastic per 10 grame de scaun.

Conform cercetătorilor, microparticulele de plastic apar atunci când bucăți mai mari se descompun. Acestea sunt periculoase pentru sănătatea noastră, pentru că pot transmite chimicale și patogeni în corp și să slăbească imunitatea sistemului digestiv.

„În timp ce în cazul studiilor pe animale, concentrațiile de plastic cele mai mari au fost găsite în stomac, cele mai mici microparticule pot intra în fluxul de sânge, în sistemul limfatic și pot ajunge chiar și la ficat”, a expliat cercetătorul șef și doctorul Philipp Schwabi, de la Medical University of Vienna.

„Acum că avem prima dovadă a existenței microplasticului în oameni, avem nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege ce înseamnă acest lucru pentru sănătatea umană”.

Plasticul este o amenințare mai mare ca oricând, iar producția lui pare să nu aibă limite. Jumătate din tot plasticul creat vreodată a fost fabricat în ultimii 18 ani. Doar 20% din plasticul pe care îl folosim ajunge să fie și recclat însă.

Astfel, peste 8,1 milioane de tone de plastic ajung să plutească în apele lumii în fiecare an. Plasticul ajunge să intre în sistemul peștilor și a altor vietăți marine. Noi ajungem să bem din apele poluate și să mâncăm din animalele care au intrat în contact cu apa poluată, după cum arată studiile. Ceea ce nu știm încă este ce efect are plasticul asupra sănătății noastre.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: