05 iun. 2018 | 19:00

De ce ar trebui să te ”împrietenești” cu păianjenii din casă

ACTUALITATE
De ce ar trebui să te ”împrietenești” cu păianjenii din casă

Trebuie să recunoaștem că păianjenii nu sunt cele mai îndrăgite insecte pe care care să le ai în casă. Însă un entomolog încearcă să te convingă să nu strivești următorul „musafir nepoftit” care îți iese în cale și îți explică și de ce.

Oamenilor le place să creadă că locuințele lor sunt ca niște fortărețe impenetrabile, ferite de lumea exterioară, însă e clar că lucrurile nu stau chiar așa. Oricâte eforturi ai face, cumva, păianjenii tot găsesc o modalitate de a se instala comod la tine în casă.

Un entomolog spune că totuși nu ar trebui să te grăbești către primul papuc, ci, din contră, ar trebui să înveți să conviețuiești cu insectele care au și roluri benefice. El spune că păianjenii sunt o parte importantă pentru ecosistemul nostru interior.

În acest sens, Matt Bertone a analizat 50 de case din Carolina de Nord, pentru a vedea câte ființe de acest gen se regăsesc în casele oamenilor.  Așa cum era de așteptat, fiecare casă pe care a vizitat-o avea câteva pânze de păianjen sau niște păianjeni de casă (daddy longlegs).

Deși sunt prădători generali, capabili să mănânce orice prind, păianjenii capturează dăunători și chiar insecte purtătoare de boli. De exemplu, aceștia sunt capabili să prindă și țânțari. În încercarea de a te convinge, Matt Bertone spune că în casele africane există o specie de păianjeni săritori care preferă să mănânce țânțari plini de sânge.

Deci, uciderea acestora reprezintă o pierdere și pentru tine, deoarece alungi un prădător important din casa ta.

Acesta mai spune că nu ar trebui nici să ne fie frică de ei. „Majoritatea păianjenilor nu sunt nici agresivi, nici periculoși”, a declarat el. Entomologul a mai precizat că și mușcăturile de păianjen sunt destul de rare.”Deși sunt câteva specii periculoase, precum văduva neagră, chiar și mușcăturile acestora cauzează rar probleme serioase”, a adăugat el.