Locul din lume unde se vorbesc peste 800 de limbi străine

Locul din lume unde se vorbesc peste 800 de limbi străine

În New York City limba oficială este engleză, dar în oraș se vorbesc peste 800 de limbi, iar cartierul Queens este cel mai divers din acest punct de vedere, din întreaga lume, potrivit organizației Endangered Language Alliance.

Poți vedea pe harta câte limbi sunt vorbite în New York, dar și în Queens. Harta este realizată de Molly Roy care a lucrat în colaborare cu cei de la ELA, dar și cu alte centre lingvistice. Harta a apărut în cartea Nonstop Metropolis: A New York City Atlas scrisă de Rebecca Solnit și de Joshua Jelly-Schapiro.

„Capitala diversității lingvistic, nu doar pentru cele cinci mari cartiere ale orașului, ci pentru întreaga specie umană, este Queens”, scriu Solnit și Jelly-Schapiro în cartea menționată mai sus. De la Astoria până la Forest Hills (în jur de 8 kilometri): se vorbesc zeci de limbi, de la greacă, filipineză, rusă, japoneză, chiar și română, până la alte limbi mai puțin cunoscute precum chavacano, waray-waray sau bukharian.

Pentru ca harta să rămână lizibilă, o limbă apare menționată o singură dată, chiar dacă anumite comunități pot apărea în mai multe locuri pe hartă. De exemplu, mandarina este menționată în Flushing, originalul Chinatown din Queens, dar nu și în Elmhurst, loc care are o comunitate importantă de chinezi.

Dacă te întrebai, chineza este cea mai vorbită limbă de pe planetă (peste 1.1 miliarde de vorbitori), urmată de spaniola (aproape 400 de milioane de vorbitori), de engleză (335 milioane de vorbitori) și de limba hindi (260 de milioane de vorbitori). Situația se va schimba puțin în viitor, chineza va rămâne cea mai vorbită limbă din lume, dar engleza va fi devansată de spaniola, iar top cinci va fi completat de limba hindi-urdu și de limba arabă.

Într-un fel este normal ca în New York să se vorbească cele mai multe limbi deoarece orașul a reprezentat pentru foarte mulți europeni o scăpare din vechea lume într-una nouă care promitea a fi mai bună. Pentru unii s-a dovedit a fi asta, pentru alți nu.