17 dec. 2018 | 18:02

Cum îi ajută Minecraft pe elevii din România să învețe programare

VIDEO ACTUALITATE

Educația este o treabă serioasă, dar asta nu înseamnă că nu putem avea și puțină joacă, mai ales că s-ar putea dovedi a fi chiar benefică. Minecraft este unul dintre jocurile care pot fi folosite de către profesori și elevi pentru a face procesul de învățare mai plăcut.

La primul concurs național Minecraft pentru Educație au participat 170 de elevi din toată țara, de la gimnaziu și liceu. La finalul etapei de jurizare, pe 14 decembrie, echipele câștigătoare și-au prezentat proiectele și au fost premiate.

Elevii au avut obiectivul de a-și imagina cum ar arăta cetatea Alba Carolina și situl arheologic din Alba Iulia în 2118. Au trebuit să recrezee orașul cu ajutorul Minecraft.

Competiția a fost structurată pe patru categorii de vârstă: clasele V-VI, clasele VII-VIII, clasele IX-X și clasele XI-XII, iar juriul a fost format dintr-o echipă multidisciplinară de experți în domeniile educație, IT, design și societate civilă.

Pentru categoria claselor IX-X, câştigătorii au fost Florin Radeş şi Bogdan Ichim, elevi în clasa a X-a de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Petroşani. „Proiectul nostru conţine şi un zgârie nori pe care noi îl considerăm reprezentativ pentru România anului 2118”, a spus elevul din Petroșani.

Cu Florin Radeș am vorbit și noi despre acestă experiență și cum l-a ajutat Minecraft la școală. Despre asta poți vedea în clipul de mai sus. Tot în video poți să vezi cum folosesc profesorii jocul pentru predare și cum îi pregătim pentru slujbele viitorului pe copiii din prezent.

La categoria clasa claselor XI-XII-a a câştigat echipa formată din Radu Calomfirescu şi Nathaniel Drăguşin, elevi în clasa XI-a la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Râmnicu Vâlcea. „Noi ne-am dorit să punem accent pe creativitate. Şi pentru asta ne-am închipuit că cetatea de peste 100 de ani va avea o parcare, iar casele vor arăta puţin diferit, vor avea covoare care stau pe un câmp magnetic. Cetatea va avea pe lângă muzeul de acum şi un muzeu modern Minecraft”, a spus Radu Calomfirescu.

„Consider că prin participarea la acest concurs am îmbinat utilul cu plăcutul. Jocul e un mod atrăgător pentru a-i convinge pe elevi să aleagă programarea”, a spus şi colegul lui Nathaniel Drăguşin.

Elevii Cătălin Lazăr şi Radu Morar, de la Şcoala Gimnazilă Constantin Brâncuşi din Cluj-Napoca, sunt elevii care au câştigat la categoria claselor VII-VIII și Pentru clasele V-VI-a, câştigători au fost elevii Roberto Dumitrescu şi Alexandru Călin care au proiectat o cetate Alba Iulia modernă, care să conţină o casă a talentelor, sală de arte plastice şi o sală cu plante rare pe care numai acolo le poţi vedea.

Concursul Minecraft pentru Educație face parte dintr-un program de formare pentru profesorii de informatică, dezvoltat de Microsoft România din ianuarie 2018.