06 feb. 2018 | 17:15

Proiectul care vrea să facă mașinile autonome mai puțin înfricoșătoare

ACTUALITATE
Proiectul care vrea să facă mașinile autonome mai puțin înfricoșătoare

Cercetătorii vor să adauge experienței mașinilor autonome un factor uman, astfel încât acestea să poată răspunde lucrurilor surprinzătoare care se pot întâmpla pe drum.

Cercetătorii de la University of Leeds din Marea Britanie vor să facă mașinile autonome mai umane. În urma unui proiect de 30 de luni, denumit „HumanDrive”, se va încheia una din cele mai provocatoare călătorii ale mașinilor fără șofer.

Proiectul are ca scop umanizarea tehnologiilor de condus autonom, astfel încât acestea să se descurce cu scenariile neașteptate care apar pe șosea în viața reală. Astfel, mașinile autonome se vor integra cu mai multă ușurință în societate, potrivit Natashei Merat, responsabilă de proiect.

În cadrul unei conferințe de presă, Merat a explicat mai bine scopul proiectului. „Scopul este ca mașina HumanDrive să călătorească în așa fel încât să pară umană din exterior, să navigheze prin toate tipurile de drum și toate condițiile de condus” a zis ea. „Dezvoltarea algoritmului nostru încearcă să obțină acest lucru și să înțeleagă mai bine ce vor oamenii de la experiența condusului autonom”.

Misiunea finală a testului va avea loc în luna decembrie a anului 2019. Atunci mașina HumanDrive va parcurge un traseu de 320 de kilometri. Până atunci, tehnologiile autonome pe care le dezvoltă cercetătorii proiectului vor fi dezvoltate pentru a imita cât mai bine comportamentul pe care îl au oamenii la volan – desigur, nu comportamentul care conduce la accidente.

„Acest proiect de pioneriat va îmbunătăți considerabil exeperiența șoferilor care vor folosi viitoarele vehicule autonome”, a explicat Mark Westwood, director tehnic la Transport Systems Catapult. „Abia am tratat suprafața problemei în ceea ce privește capacitatea învățării autonome și a inteligenței artificiale în condus”.

În trecut, au mai existat încercări de a învăța mașinile să acționeze uman. Una dintre aceste metode a venit sub forma Moral Machine, care a ridicat multe semne de întrebare.

Cercetătorii care studiază inteligența artificială vor să învețe mașinile să ia decizii morale bazate pe milioanele de răspunsuri primite de la oameni prin chestionare. Scenariile te îndeamnă să te gândești pe cine sau ce ai călca mai degrabă – persoanele care traversează pe roșu sau cele care traversează pe verde, trei alergători sau doi copi, o barieră de beton sau un pieton bătrân? Aceste decizii ar putea oglindi prejudecățile societății – dintre un doctor și un om fără adăpost, cel din urmă nu va supraviețui.