Mașina care îți citește gândurile și le transformă instant în text

Mașina care îți citește gândurile și le transformă instant în text

Deși pare un concept nu foarte realist, o mașină care îți poate citi gândurile ar fi fost inventată și aceasta chiar ți le transcrie în format text.

Dispozitivul despre care este vorba a fost creat la University of California, iar mai multe informații despre el au apărut în Journal of Neural Engineering. Conform lui David Moses, liderul studiului, mașinăria ar avea o rată de succes de 90% în ceea ce privește aflarea și traducerea gândurilor.

Conform cercetătorilor, mașinăria funcționează prin intermediul interpretării consoanelor și vocalelor la care ne gândim. În viitor, oamenii de știință speră ca o asemenea mașină să-i ajute pe oamenii care suferă de boli ce nu le permit să vorbească sau să se miște.

Mașina înregistrează și analizează combinația de vocale și consoane pe care le folosim atunci când construim o propoziție în minte. Aceste propoziții sunt interpretate în funcție de semnale neurale și pot fi traduse în text, în timp real. Mai mult, cercetătorii susțin că mașina poate folosi și cuvinte pe care ”nu le-a mai auzit”.

David Moses spune că ”având în vedere performanțele pe care le poate obține mașinăria, dar și posibilitățile de expansiune, avem încredere în abilitatea ei de a servi drept platformă pentru un dispozitiv protetic de vorbire”.

Firește, există și temeri din partea criticilor unui asemenea dispozitiv. Aceștia sunt de părere că folosirea unei asemenea mașinării ar putea crea probleme, deoarece gândurile secrete ar putea fi expuse accidental.

Rămâne de văzut dacă mașinăria despre care vorbim este doar un prototip nefuncțional, unul funcțional cu mai puțin succes decât ni se spune sau dacă, într-adevăr, avem de-a face cu o tehnologie de acest fel disponibilă și comercial, într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat.

Citește și: