Prima mână bionică dotată cu simț tactil va fi o salvare pentru mulți oameni

Prima mână bionică dotată cu simț tactil va fi o salvare pentru mulți oameni
Nicoleta Apostol
14:12 07.01.2018

Cercetătorii ne aduc cu un pas mai aproape de viitor și, implicit, de îmbunătățirea calității vieții oamenilor, după ce au testat cu succes o mână bionică portabilă.

Aceasta este prima mână bionică portabilă care restaurează simțul atingerii persoanelor care și-au pierdut membrele superioare. Deși aceasta este doar un prototip, suntem cu un pas mai aproape de ziua în care va fi disponibilă o proteză complet naturală, dotată cu senzori ca cei pe care îi avem în mod obișnuit.

O femeie care și-a pierdut brațul în urmă cu 20 de ani a primit prima mână bionică portabilă, care, printr-o serie de electrozi mici și senzori sofisticați, și-a restabilit simțul atingerii. Tehnologia unește mâna bionică portabilă cu un calculator, care traduce informațiile ce vin de la degetele artificiale, într-o limbă pe care creierul o poate înțelege, apoi o trimite spre corp prin electrozi.

Acest progres este rezultatul multor ani de cercetare și a implicat echipe din Italia, Elveția și Germania. Cu toate că este un produs central pentru inovațiile uimitoare, Almerina Mascarello, care a fost aleasă să testeze prototipul timp de șase luni, spune că nu se simte ”supraumană”. În schimb, a spus că această proteză i-a dat înapoi o parte din plăcerile simple vieții, ca îmbrăcatul sau legatul șireturilor.

Paolo Rossini, neurolog la Spitalul Universitar Agostino Gemeli din Roma, vede potențialul tehnologiei dincolo de necesitățile zilnice ale oamenilor. „Odată ce poți controla o proteză robotică cu creierul, poți să te gândești la crearea uneia care să permită mișcări mai complexe decât o mână cu cinci degete”, spune Gemeli.

Tehnologia care stă la baza noii mâini bionice a fost dezvoltată în 2014. La vremea respectivă, echipamentul necesar pentru susținerea acesteia a fost atât de mare, încât membrul protetic nu a putut părăsi laboratorul. Pentru Dennis Aabo Sorensen, care și-a pierdut mâna în 2004 într-o explozie de foc de artificii, recâștigarea experienței atingerii a fost uimitoare.

Sursa: Futurism
Comentarii
loading...