16 mai 2018 | 22:30

Lucian Pintilie a lăsat românilor o comoară cinematografică superbă

ACTUALITATE
Lucian Pintilie a lăsat românilor o comoară cinematografică superbă

Lucian Pintilie a murit în seara zilei de 16 mai 2018, la vârsta de 84 de ani, însă lasă în urmă o adevărată comoară cinematografică.

Lucian Pintilie s-a stins din viață în jurul orei 21, la Spitalul Elias, din Capitală. Suferind de mai multe afecțiuni cronice, acesta a fost internat duminică, 13 mai, la spital, pe fondul acutizării unor probleme de sănătate.

Lucian Pintilie s-a născut la data de 9 noiembrie 1933, în localitatea Tarutino, care aparținea de județul interbelic Cetatea Albă, aflat în prezent în Ucraina. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, iar la scurt timp după a început să monteze spectacole la Teatrul Bulandra.

Între cele mai importante creații ale lui Lucian Pintilie amintim „Reconstituirea”, „Balanța”, „De ce trag clopotele, Mitică?”, filme deja intrate în cultura populară autohtonă. Ultimul dintre titlurile amintite anterior trebuia să apară încă din 1982, însă a fost interzis de cenzura comunistă și a putut fi vizionat abia în 1990.

Pentru acest film s-a întors Pintilie în țară, după ce lucrase câțiva ani în Franța, începând cu 1974, la National Théâtre de Chaillot din Paris. Acesta a lucrat și pentru televiziunea iugoslavă, aici a regizat filmul Paviljon broj VI (1978), după povestea lui Anton Cehov.

Lucian Pintilie și activitatea post-decembristă

După Revoluție, Lucian Pintilie și-a continuat activitatea cinematografică și a oferit publicului mai multe filme de referință, cum ar fi Balanța, apărut în 1992, O vară de neuitat, lansat în 1994, Prea Târziu, care a avut premiera în 1996, Terminus Paradis, cu premiera în 1998, După-amiaza unui torționar, din 2000, Niki și Flo, apărut în 2003. Pentru filmele „Prea târziu”, „Terminus Paradis” și „După-amiaza unui torționar”, Lucian Pintilie a scris și scenariile.

În 2003, la editura Humanitas apărea și autobiografia lui Pintilie, Bricabrac. Bricabrac, care a obținut titlul de „Cea mai bună carte străină“ din partea Sindicatului Criticilor de Cinema din Franța, în 2010. Cartea a fost republicată în 2017, într-o ediție adăugită și revizuită de autor.

Lucian Pintilie a fost omagiat în iulie 2008 la Varșovia în cadrul Festivalului internațional de film „Vara Filmelor”. Astfel, în cadrul festivalului, a fost prezentat un portret artistic „Lucian Pintilie”, iar timp de o săptămână, la cinematograful de artă „Luna” din centrul capitalei polone, au fost prezentate majoritatea peliculelor regizorului.