De ce lenea te face să nu ai niciodată o parolă prea bună

De ce lenea te face să nu ai niciodată o parolă prea bună

În mai puțin de trei decenii, internetul a devenit locul în care facem aproape toate lucrurile: socializare, organizare, muncă, chiar și transfer de bani. Parolele rămân însă nesigure.

În contextul dependenței tot mai mare de conturi online, Kaspersky Lab a descoperit că oamenii se confruntă din ce în ce mai des cu o dilemă: cum să își aleagă parolele. Unii folosesc parole complexe și diferite pentru fiecare cont, astfel încât să nu poată fi sparte, dar riscă să le uite. Alții aleg parole ușor de ținut minte care le fac viața mai ușoară, dar care ajung direct pe mâna infractorilor cibernetici.

Conform unui studiu realizat de compania de securitate cibernetică, numeroși utilizatori înțeleg nevoia pentru o parolă puetrnică. Când au fost întrebați care sunt primele trei conturi unde e nevoie de parole puternice, 63% din respondenți au ales conturile de online banking. Peste 40% au nominalizat aplicațiile de plată, inclusiv portofelele electronice. Iar 41% au spus că pe cele de online shopping.

Cu toate acestea, dificultatea de a ține minte parole complicate înseamnă că oamenii riscă să le uite și să rămână fără acces la conturi. Două din trei persoane (38%) nu își pot recupera repede parolele după ce le pierd. Acest lucru ar putea crea frustrare și stresul de a nu-și putea derula activitățile normale.

Cât despre păstrarea parolelor, jumătate (51%) le țin într-un loc nesigur. Un sfert (23%) dintre ei le notează pe foi fizice, ca să nu fie nevoiți să le țină minte, iar asta le pune în pericol securitatea.

Obiceiuri periculoase care afectează securitatea online

Pentru a evita să țină minte parole lungi, unele persoane își creează alte obiceiuri periculoase. De exemplu, 10% folosesc aceeași parolă pentru toate conturile, ceea ce îi scutește de grija că vor uita vreo parolă. Asta până în momentul în care un hacker pune mâna pe parola unică și are acces peste tot.

Astfel, 17% din utilizatori s-au confruntat cu amenințarea de a li se sparge un cont online sau chiar li s-a spart unul, în ultimele 12 luni. Conturile de mail sunt vizate cel mai des (41%), urmate de cele de social media (37%), de conturile bancare (18%) și de cele de cumpărături (18%).

Soluția recomandată de specialiști este folosirea unui administrator de parole. Le permite utilizatorilor să aibă parole complexe fără să fie nevoiți să le noteze sau să rețină șiruri de cuvinte și caractere speciale. Firesc, Kaspersky Lab are așa ceva: Password Manager. Astfel, trebuie să ții minte o singură parolă pentru toate celelalte conturi. Ca bonus, poți accesa parolele de pe dispozitiv. Generatorul de parole creează variante complexe și dă bătăi de cap hackerilor.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: