Depășirea pe linie continuă ar putea să nu mai fie sancționată în România

Depășirea pe linie continuă ar putea să nu mai fie sancționată în România
17:09 06.02.2018

Nici linia continuă nu pare să mai fie „sperietoarea șoferilor” care a fost cândva. Un deputat din partea PSD a venit cu un proiect de lege prin care conducătorii auto care depăşesc pe linia continuă să nu mai primească nicio sancţiune. E drept, depășirea trebuie să îndeplinească niște criterii pentru ca aceștia să scape de sancțiune.

Mihai Weber, deputat PSD, a depus la Senat un proiect pentru modificarea drastică a Codului Rutier. Politicianul propune ca şoferii care depăşesc pe linia continuă să nu mai primească nicio sancţiune. Asta dacă întrunesc următoarele condiții: vizibilitatea asupra drumului să fie de cel puţin de 20 de metri, iar lăţimea drumului să fie de minimum şapte metri.

Inițiativa parlamentarului a venit după ce acesta a susținut că actualele prevederi mai degrabă încurcă traficul, decât să-l fluidizeze.

Ce prevede concret proiectul de lege? „Prin manevra de depăşire se poate încălca marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, pentru depăşirea obstacolelor de orice natură, oprite, staţionate sau care se deplasează cu viteză foarte mică, doar dacă vizibilitatea asupra drumului este mai mare de 20 de metri, iar lăţimea drumului este de cel puţin 7 metri“, stă scris cu litere de-o șchioapă în unicul articol al proiectului de lege.

La expunerea motivelor, Mihai Weber a scris că un conducător este sancţionat nediferenţiat pentru încălcarea marcajului continuu, fără a fi luate în considerare motivele care au determinat acţiunea. Mai mult, cadrul normativ în vigoare nu îndepărtează natura perturbatoare a obstacolului, ci îngreunează fluiditatea traficului rutier.

[readmore]

Ține minte argumentarea asta, când te gândești că România e campioană la accidente rutiere. În 2016, s-au înregistrat 30.751 accidente de circulație rutieră cauzatoare de vatamari corporale, rezultând un număr de 41.475 persoane accidentate, din care 4,6% accidentate mortal. Cifrele mai arată că în 2016, din cei 3.821 pietoni si conducători de vehicule rutiere aflati sub influența alcoolului care au fost implicați în accidente de circulație rutieră cauzatoare de vătămari corporale, 1.688, respectiv 44,2% au fost conducători de autoturisme.

În prezent, depăşirea neregulementară este sancţionată cu suspendarea carnetului de conducere pentru 30 de zile şi 9 puncte de amendă.

Proiectul cu linia continuă al lui Mihai Weber nu este singurul de acest gen. Un alt proiect de lege propus, recent, de deputatul Ioan Bălan, intră în categoria celor ciudate. Acesta, supărat că polițiștii stau la pândă, a propus ca toate maşinile de poliţie să fie inscripţionate, iar oamenii legii să poarte obligatoriu uniformă când îi trag pe şoferi pe dreapta.

loading...