18 sept. 2018 | 16:20

Invenția genială a japonezilor care face din orice pădure o sală de show

VIDEO ACTUALITATE

Japonezii au creat în urmă cu șase ani un xilofon uriaș din lemn la care nu trebuie să cânți, dar te încântă cu cele mai melodioase sunete, chiar în mijlocul naturii.

Cu siguranță ai făcut măcar o dată o plimbare prin pădure, în care să te bucuri doar de sunetele naturii. Fie că auzi șuieratul vântului, foșnetul frunzelor sau al unui pârâu, ori ciripitul păsărilor, toate creează o adevărată orchestră a naturii care te scoate din stresul orașelor.

În 2012 însă, unui japonez pe nume Morihiro Harano i-a venit geniala idee de a completa sunetele pădurii cu un instrument muzical neobișnuit. Împreună cu tâmplarul Mitsuo Tsuda și cu sunetistul Kenjiro Matsuo au creat un xilofon uriaș la care n-ai nevoie decât de o bilă de cauciuc și o înclinare perfectă a instrumentului muzical din lemn pentru a-l face să cânte.

L-au plasat în mijlocul unei păduri, după ce a fost testat în detaliu, au dat drumul bilei de cauciuc, iar apoi, natura și-a urmat propriul curs. Xilofonul are o lungime și o înclinație perfect calculate și fiecare treaptă corespunde cu o notă muzicală, astfel că, pe măsură ce bila o ia la vale de-a lungul liniei instrumentului muzical, fără să cadă pe-alături, se creează o armonie muzicală impresionantă. Este o combinație perfectă de artă și tehnică.

Creatorii invenției spun că acest xilofon a fost conceput să reproducă celebra Cântată 147 a lui Bach și, dacă ești atent, ai să distingi toate tempourile și subtilitățile instrumentale ale Cântatei.

Simfonia xilofonului străpunge liniștea îmbietoare a pădurii, dar, în același timp îți dă o stare de bine și te-ai aștepta să fie o persoană responsabilă pentru acele bătăi în lemn melodioase.

Ca o curiozitate în plus, ziua în care a fost filmat clipul de mai sus a fost marcată de un cutremur foarte puternic în Japonia. Armonia xilofonului din lemn a fost ca o purificare spirituală pentru japonezi, după masivele distrugeri pe care le-a provocat seismul.

În prezent, xilofonul și-a găsit căminul într-o altă pădure, mai exact în Grădina Daisetsu Mori-no, acolo unde are loc un celebru garden show în insula japoneză Hokkaido. Din păcate, turiștii care vin să se bucure de sunetele xilofonului, nu-l pot admira decât pe vreme însorită. Pe timp ploios și iarna, instrumentul este strâns, pentru a-l proteja de umezeală.

E și o afacere bună. Dacă vrei să dai și drumul la vale unei bile de cauciuc, trebuie mai întâi să o cumperi de la un stand special. Nu ai voie să arunci orice bilă.