De ce iPhone Xr e telefonul la care trebuie să fii atent ca român

De ce iPhone Xr e telefonul la care trebuie să fii atent ca român

Apple a ținut iPhone Xr până la finalul evenimentului dedicat noilor telefoane. Chiar dacă a fost lăsat la urmă, e, totuși, extrem de important.

În editorialul meu despre iPhone Xs n-am menționat poate cel mai important telefon de anul acesta: iPhone Xr. A fost o decizie deliberată. Am vorbit despre iPhone, cel mai important iPhone, nu despre ce crede Apple că e alternativa perfectă la Android ca preț și performanță. E timpul unei analize pe iPhone Xr.

Oficial, în Statele Unite ale Americii, iPhone Xr are un preț de pornire de 750 de dolari. De banii aceștia primești următoarele: ecran de 6,1 inci IPS LCD, stocare de 64 GB, 3 GB de memorie RAM, încărcare wireless, procesor A12 Bionic cu șase nuclee (două de performanță, patru de autonomie), cameră foto de 12 megapixeli cu f/1.8 și acces la cele mai noi aplicații și sisteme de operare Apple.

Din toată lista de specificații contează următoarele: ecranul, camera foto, procesorul și Face ID. Folosește același ecran de pe ultimele telefoane Apple de până la iPhone X, are cel mai puternic procesor și camera foto care nu dezamăgește (deși nu e chiar duoul de pe seria Xs). Iar Face ID e cel mai performant sistem de autentificare facială.

Ca preț, Apple l-a anunțat deja mai ieftin decât iPhone 8 Plus (cu 50 de dolari), ceea ce îți arată unde crede că își face loc telefonul.

Cu cine concurează, de fapt, iPhone Xr

Pret-iPhone-Xs-Xs-Max-iPhone-Xr
Ce iPhone poți să iei în 2018 – 2019.

Acest model nu concurează cu iPhone Xs sau Xs Max. Acelea sunt în altă ligă, mai scumpe, ecrane mai bune, camere foto mai performante. Concurează însă, în primul rând, cu iPhone 7 Plus, 8 Plus și chiar 6s Plus pentru cine n-a făcut încă upgrade.

Așa cum am zis în editorial, Apple se adresează, înainte de toate, propriilor fani și clienți.

În concurența cu Android și, în special, cu Samsung, Huawei sau brandurile chinezești, Apple are iPhone Xr. E la aproximativ același preț cu următoarele: Samsung Galaxy S9 Plus și Google Pixel 2 XL, cele două telefoane mai populare în SUA. Apoi, e un pic mai scump decât: Huawei P20 Pro (care n-are trecere în SUA), OnePlus 6, LG G7 ThinQ. E (va fi) mai ieftin decât: Samsung Galaxy Note 9, viitorul Huawei Mate, Google Pixel 3 XL.

Preț estimativ pentru iPhone Xr când va ajunge în România: 3.800 de lei. Precomenzi din 19 octombrie, va fi livrat din 26 octombrie. Da, vine la fix înainte de Crăciun și după ce interesul pentru Xs s-a mai diminuat.

Lista de mai sus nu e exhaustivă și, sigur, există un alt brand chinezesc care vinde mai ieftin, cum există care vinde și mai scump (Oppo cu Find X).

Ce țintește Apple cu iPhone Xr e linia aia de plus sau minus 50 de dolari între cele mai populare telefoane. Acolo, iPhone Xr e lansat ca o alternativă chiar foarte bună și nici produce daune în buget la fel de mari ca Xs sau Xs Max.

Nu degeaba, în timpul prezentării, Phil Schiller, director de marketing, Apple, a vorbit despre inteligența artificială a camerei foto și performanța software. A intrat astfel în zona Pixel, unde Google s-a lăudat cu performanțe bune cu un singur senzor.

Am făcut o listă în România cu telefoane cu Android care vor avea ca rival iPhone Xr:

P.S.: știu, sunt zeci de alternative chinezești cu preț mai mic, hardware mai puternic. Vorbeam însă de telefoane, nu de opritori de uși. 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: