14 dec. 2018 | 17:30

Cât investesc companiile din România în digitalizarea business-ului

ACTUALITATE
Cât investesc companiile din România în digitalizarea business-ului

Aproximativ 90% dintre companii consideră că digitalizarea crește avantajul competitiv, dar cât investesc în asta și ce aport are digitalizare asupra veniturilor unei companii?

Companiile din regiunea Nord-Vest a României investesc anual, în medie, 12% din cifra de afaceri pentru digitalizare, potrivit studiului „Cererea și oferta de digitalizare” comandat de ARIES Transilvania – Asociația Română pentru Industria Electronică și Software – Filiala Transilvania și clusterul Transilvania IT.

Ponderea cifrei de afaceri curente datorate digitalizării este de circa 18%, un indicator al profitabilității sale potențiale. Tot digitalizarea ar fi responsabil pentru creșterea portofoliului de clienți, menținând un număr constant de angajați.

De asemenea, în următorii 5 ani, afacerile digitalizate vor crește în proporție de 35 – 40%, potrivit intențiilor respondenților. 36% dintre companii se văd digitalizate în maximum doi ani, 30% alocă minimum trei ani pentru finalizarea acestui proces, iar alte 30% nu se arată interesate de digitalizare.

De partea cealaltă, a companiilor de IT care oferă servicii de digitalizare, oferta este una diversificată, cuprinzând în special aplicații destinate segmentelor de content & document management, consumer software, ecommerce, cloud, analiză de business, creșterea mobilității sau securitate.

În medie, 76% din cifra de afaceri (> 2 miliarde de lei) a companiilor IT din regiunea de Nord-Vest a țării o reprezintă vânzările de produse destinate digitalizării.  75% din oferta industriei de IT din Nord-Vest acoperă servicii de sprijin al afacerilor și comerțul electronic. Domeniile educație și administrație publică sunt mai puțin acoperite.

Obstacolele identificate în vânzarea soluțiilor de digitalizare sunt necunoașterea beneficiilor digitalizării, rezistența la schimbare, lipsa de pregătire și bugetele restrânse alocate acestui capitol.

Studiul a fost realizat în rândul a 103 companii de IT, 550 de companii din alte sectoare și 51 de instituții publice din regiunea de Nord-Vest a țării, în perioada 1 septembrie – 15 octombrie 2018.

Concluziile sunt reprezentative la nivel național, procentul investițiilor în digitalizarea afacerilor fiind similar și în celelalte regiuni din România, pe fondul unui nivel concurențial tot mai ridicat. Poate ritmul de digitalizare ar trebui crescut ca să devenim mai competitivi ca țară.