29 aug. 2018 | 10:42

TEST Epson L4160 – Multifuncțional potrivit pentru tot ce-ai vrea să printezi

ACTUALITATE
TEST Epson L4160 - Multifuncțional potrivit pentru tot ce-ai vrea să printezi
Imprimanta Epson L4160 conectată la un laptop Acer Swift 3. Fotografii de Florin Cașotă/PLAYTECH.

Ne îndreptăm cu pași repezi către un mediu digitalizat, însă, deocamdată, încă mai avem nevoie de hârtie acasă, la serviciu sau pentru o afacere. Așa că am testat un multifuncțional de la Epson ca să îți spun dacă ai nevoie de el.

Multifuncționalul Epson L4160 m-a impresionat cu designul minimalist si compact. Este negru mat și arată ca un cub fără prea multe briz briz-uri.

Din acest punct de vedere, se poate integra cu ușurință într-un mediu de business sau acasă. De asemenea, construcția este destul de solidă și plasticul folosit este unul de calitate.

Aceasta este o imprimantă cu jet de cerneală și vine la pachet cu sticlute cu cerneală neagră, galbenă, magenta și cyan. Procesul de instalare și punere în funcțiune este unul destul de simplu și de intuitiv. Ridici capacul, apoi pui cerneala din sticluțe în compartimentul dedicat. Bagi imprimanta în priză, o conectezi la rețeaua Wi-Fi și ești gata să printezi.

Epson L4160 se vrea un aparat multifuncțional pentru birou sau pentru acasă

Imprimanta Epson L4160-1

Hârtia se încarcă prin spate și iese prin față pe o tăviță care este extensibilă. Asta este foarte bine deoarece atunci când nu o folosești nu îți ocupă rea mult spațiu pe birou. În față regăsim un mic ecran LCD și câteva butoane care o să te ajute să navighezi prin meniuri.

În spatele mașinăriei se află un port UBS și cel de conectare la electricitate, iar în față mai avem un slot pentru un card SD de unde ai putea să printezi fotografiile.

Ca să o folosești o poți conecta la calculator printr-un cablu USB sau prin Wi-Fi.

Am ales Wi-Fi-ul, că suntem în 2018, nu? Asta face imprimarea ușoară atât de pe calculator, cât și de pe smartphone, fie el Android sau iPhone. Dispozitivul este compatibil cu Apple AirPrint sau Google Cloud Print. Astfel, dacă ai nevoie să printezi un document sau o fotografie de pe telefon o poți face foarte ușor.

Ca să testăm imprimanta am printat mai multe fișiere text cu fonturi diferite, mărimi diferite, dar și imagini cu grafice, gradient, dar și fotografii, atât pe hârtie normală A4, cât și pe hârtie foto glossy. Trebuie să menționăm că această imprimantă nu este una care să exceleze în printarea fotografiilor, ci este mai degrabă una pentru uz general.

Imprimanta Epson L4160-8

Acestea fiind zise am început să printăm documente word ce conțineau cuvinte, diacritice, elemente bolduite și subliniate. Am făcut asta și alb negru, dar și color. Ceea ce a ieșit din imprimantă m-a mulțumit.

Documentele text alb-negru se printează repede, iar calitatea este una bună. Textul este clar, chiar și elementele cu corp mic de patru sau cinci. Atunci când ai și elemente color printarea durează ceva mai mult, însă nu trebuie să aștepți o veșnicie.

Pe alb negru imprimanta reușește să reproducă nuanțele de alb și negru, dar și nenumăratele versiuni de gri ce se află într-o fotografie alb-negru. Cât despre culori, acestea sunt reproduse destul de bine, însă sunt puțin cam șterse atunci când sunt imprimate pe o hârtie normală A4, dar perfect utilizabile.

Imprimanta Epson L4160-3

Totuși, imprimanta a trecut cu bine și testul CMYK, reproducând foarte bine cele patru nuanțe de culori.

Epson susține că imprimanta poate scoate până la 33 de pagini pe minut pentru alb-negru și între 12-15 pagini pe minute când vine vorba de culoare. Destul de rapid, zicem noi și îndeajuns pentru acasă sau pentru birou.

Au urmat printarea unor documente care conțineau mai multe figuri, grafice și alte elemente vizuale pe care le-ai regăsi într-o prezentare Power Point. Am scos tabele din Excel și prezentări PowerPoint și totul a mers cum trebuie. Aici imprimarea durează mai mult, dar măcar elementele vizuale sunt redate corect.

Mai mult text, mai puțină fotografie

Imprimanta Epson L4160 si un laptop Acer Swift 3

La capitolul foto imprianta stă bine și reușește să reproducă corect culorile din imagine și detaliile necesare. Nu o să impresionezi prin calitatea print-urilor tale, dar este îndeajuns de bună pentru a scoate fotografii din vacanță sau cu membrii familiei.

Din păcate, această imprimantă nu funcționează cu hârtii mai mari de A4 așa că dacă voiați ceva cu care să scoateți fotografiile și documentele pe un format mai mare atunci trebuie să vă îndreptați atenția către alte produse.

Ceea ce mi-aș mai fi dorit de la acestă imprimantă și de la altele este ca produsul să detecteze automat hârtia introdusă și să adapteze conținutul pentru asta. Să nu stau eu să umblu prin setări până să găsesc soluția potrivită.

Nu în ultimul rând, poți și scana documente cu această imprimantă și-ți poți trimite imaginea sub forma JPG, PDF în calculator sau direct pe mail, dar pentru asta ai nevoie ca PC-ul să fie conectat la imprimantă prin cablul USB.

Epson L4160 este o imprimantă potrivită pentru cei care au nevoie sa printeze foarte multe documente, dacă au nevoie să scaneze, care poate scoate și fotografia ocazională. O găsești deja în magazine în România și, în funcție de când o cumperi, o poți prinde și cu un preț redus.