Hackerii bombardează site-urile de comerț pentru a-ți fura datele de logare

Hackerii bombardează site-urile de comerț pentru a-ți fura datele de logare
Sursa foto: Ritchie B. Tongo/EPA

Furtul de date personale este un business profitabil pentru hackeri. Există o probabilitate mare ca adresa ta de mail și câteva parole, să sperăm că vechi, sunt pe undeva pe la vânzare.

Hackerii atacă site-urile de comerț, și nu numai, pentru a încerca să fure informații utile de la utilizatori, informații precum date de logare sau datele cardului tău. De fapt, potrivit firmei de securitate cibernetică Shape Security, 90% din încercările de logare de pe site-urile de e-commerce sunt defapt atacuri ale hackerilor. Și site-urile liniilor aeriene sau cel al băncilor sunt sub asediu.

În cazul acesta, 60% din încercările de logare provin de la hackeri.

Exită o speranță, aceste atacuri au o rată de succes destul de mică, doar 3%, însă în timp pagubele devin importante. Fraudele realizate de hackeri pe site-urile de comerț înseamnă pagume de șase miliarde de dolari pe an, iar industria bancară pierde undeva la 1,7 miliarde de dolari anual din acestă cauză. Și hotelurile și liniile aeriene pierd sume importante, costurile ajungând la 700 de milioane de dolari pe an.

„Infractorii cibernetici fură nume de utilizatori și parole pe care apoi le testează pe fiecare site și aplicației la care te-ai putea gândi”, se arată în raportul Shape Security. Cel mai des acest lucru se întâmplă când bazele de date ale companiilor sunt compromise și datele utilizatorilor sunt compromise. Anul trecut s-au înregistrt 51 de astfel de breșe de securitate care au dus la compromiterea a 2,3 miliiarde de conturi. Asta din ceea ce știm.

Oricum, și atunci când aceste breșe sunt făcute cunoscute publicului probabil este prea târziu. De obicei, acestea sunt detectate la 15 luni distanță de la momentul atacului. Timp utilizat de hackeri de a încerca să-ți compromită și alte conturi pentru care poate ai același nume de utilizator și parolă.

Hackerii nu atacă site-urile bine securizate și încearcă să obțină aceste date din locuri unde ai conturi care nu sunt așa de bine apărate. Apoi informațiile de acolo sunt folosite către site-uri importante ca site-uri băncilor, site-urile de comerț etc.

Aceștia pot utiliza datele pentru a realiza cumpărături, iar printre preferatele achiziții se numără electronicele, dar și alte produse valoroase. De exemplu, brânza de 200 de dolari le place hackerilor, brânza cheddar de la Wyke Farms fiind o alegere consistentă.

Metoda prin care poți reține parolele pentru toate conturile tale

După ce citești acest articol poate ar trebui să-ți schimbi parolele, măcar la site-urile importante și pe viitor nu ar trebui să folosești aceași parolă pentru toate conturile.

O metodă prin care poți avea parole diferite pentru toate conturile tale și care să fie ușor de memorat este următoarea: alege trei cuvinte care să însemne ceva pentru tine (de exemplu: cafea,fotografie și jocuri), apoi atașezi un al patrulea cuvânt care să desemneze contul respectiv.

Așadar, parola ta ar putea arăta așa: cafea fotografie jocuri facebook (oriunde in aceasta înșiruire poți introduce o cifră) sau CafeaFotografieJocuriGmail1.

Utilizând tot timpul aceleași trei cuvinte și numele contului îți va fi ușor să reți parolele. În cazul unei breșe de securitate, după cum menționam mai sus, este important să mai schimbi din când în când acele trei cuvinte sau măcar unul dintre ele.