Cum va pune Google umărul la persecuții, ca să facă pe plac chinezilor

Cum va pune Google umărul la persecuții, ca să facă pe plac chinezilor

Google vrea să intre din nou pe piața din China, iar pentru asta nu pare să se sfiască atunci când vine vorba de persecuția unor minorități.

Autoritățile regionale chineze au descris recent tipul de suprimare pe care îl doresc de la Google. Astfel, gigantul tech va trebui să contribuie la persecuția minorității musulmane din China, dacă dorește să își lanseze produsul în statul comunist.

Autoritățile din Xinjiang, o regiune din vestul țării, au adoptat noi legi care demonstrează cum oficialii ar trebui să înlăture anumite idei pentru a lupta împotriva așa-zișilor extremiști religioși.

Cam 11 milioane de uighuri (o minoritate preponderent musulmană), trăiesc în Xinjiang și sunt subiecții unora dintre cele mai intruzive măsuri de supraveghere. Aceștia sunt monitorizați de peste 40.000 de camere video cu recunoaștere facială din regiune și au mostre de ADN și grupa sanguină ”păstrate la dosar”.

Legile noi clarifică faptul că autoritățile vor ca companiile de tech să joace un rol în supravegherea și reducerea la tăcerea a uighurilor. Google ar putea deveni complice la persecuție, asta dacă planurile relativ secrete de lansare a unui motor de căutare cenzurat, Project Dragonfly, devin realitate.

Articolul 28 al noilor legi obligă operatorii telecom să ”instaleze sisteme de monitorizare și măsuri de prevenție pentru conținut audio, text sau înregistrări de comunicare”, care ar putea conține ”informații de extremificare”.

Această ”extremificare” e descrisă foarte vag; poate include interferențe cu abilitatea oamenilor de a interacționa cu oameni de alte religii sau etnii, dar și ”refuzul bunurilor și serviciilor publice”.

Încă nu e clar la ce se referă autoritățile, dar oficialii au arestat uighuri în trecut pentru motive bizare, cum ar fi că și-au pus ceasul la două ore după ora Beijingului sau că și-au lăsat barbă.

Citește și:
Etichete: