19 oct. 2018 | 20:15

Câți bani ar putea să ceară Google pentru următorul tău telefon cu Android

ACTUALITATE
Câți bani ar putea să ceară Google pentru următorul tău telefon cu Android

Producătorii de telefoane Android precum Samsung sau Huawei vor trebui să plătească mulți bani către Google. Asta doar ca să poată includă suita de aplicații Google în telefoanele lor.

Potrivit unor documente obținute de The Verge, producătorii ar trebui să plătească nu mai puțin de 40 de dolari per telefon pentru a folosi „Google Mobile Services”, adică aplicații ca Maps, Search, Play Store și așa mai departe.

Se pare că această taxă ar varia în funcție de țară și în funcție de dispozitiv și s-ar aplica pentru dispozitivele (inclusiv tabletele sau laptopurile care rulează ChromOS) activate pe 1 februarie 2019 și după.

Aceste companii nu vor trebui să suporte costurile mari, deoarece Google oferă alte parteneriate prin care să acopere cel puțin o parte din costurile companiilor care aleg să instaleze Chrome și Search pe dispozitive. Adică va fi tot ca înainte ca UE să amendeze gigantul american.

Uniunea Europeană a amendat Google cu 4,3 miliarde de euro pe 18 iulie. Conform UE, Google a abuzat de poziția pe care o are pe piața smartphone-urilor. Gigantul american este acuzat că a folosit sistemul de operare Android pentru a-și cimenta poziția dominantă în aplicațiile de căutare și browsere.

Google ar fi obligat producătorii de telefoane să le pună aplicațiile Google în telefon dacă vor să folosească Android. Google a făcut apel, iar cazul încă se judecă.

Android e gratuit, dar e și inutil – de aceea e nevoie de serviciile Google

E important de reținut: Android e și va rămâne gratuit. Ce costă e accesul la aplicații (și un loc centralizat cu ele).

În acest moment, Google doar a anunțat că modifică politica de prețuri și taxează utilizarea celor mai utile componente din Android – în special, Play Store. Totuși, nu toți membrii UE vor plăti la fel de mult. Cele mai mari taxe le vor avea producătorii care vând în Marea Britanie, Suedia, Germania, Norvegia și Olanda.

În aceste țări, telefoanele cu un ecran cu o densitate a pixelilor mai mare de 500 de ppi ar trebui să plătească 40 de dolari pe dispozitivi pentru a folosi aplicațiile. Pentru telefoanele cu 400-500 ppi costul ar fi de 20 de dolari, iar dispozitivele sunt 400 ppi taxa este de 10 dolari. În alte țări, telefoanele ieftine vor fi taxate doar cu 2,5 dolari.

Nu este clar de ce pentru a stabili prețul este luat în considerare densitatea pixelilor. Probabil Google țintește telefoanele scumpe deoarece majoritatea au o densitate de pixeli de peste 500 de ppi.

O altă lovitură pe care americanii o pregătesc pentru producători este tăierea veniturile din reclamă venite din browser. Google nu va mai plăti producătorii pentru reclamele la care sunt expuse consumatorii dacă Google Chrome nu este preinstalat și nu este amplasat pe ecranul principal.

Dacă o companie vrea ca telefonul său sau tableta să includă aplicațiile Google va trebui să plătească și apoi să decidă dacă să facă un alt parteneriat cu Google pentru a face Chrome sau Google Search aplicațiile presetate pentru browsing și căutări. Majoritatea producătorilor vor vrea să cadă la un acord cu Google, deoarece Play este locul unde se găsesc majoritatea aplicațiilor Android.

Dacă un producător vrea ca telefonul lor să aibă Facebook, Instagram, Snapchat și alte aplicații, atunci prin Google este calea cea mai ușoară de a obține acest lucru. Practic, această decizie a Google probabil se va traduce într-un preț mai ridicat al telefoanelor. Așa că telefoanele de 1000 de euro ți s-ar putea părea ieftine.

Deocamdată, Samsung are cel mai bine dezvoltat magazin terț (fără să luăm în calcul Amazon, care oricum n-are prezență mare în Europa prin tablete). Apoi, Huawei dezvoltă magazinul său.