De ce gogoșile sunt desertul cel mai greu de refuzat

De ce gogoșile sunt desertul cel mai greu de refuzat
Sursa foto: chefsteps.com

Oricât de multă tărie și motivație ai avea, cred că și ție îți este greu să refuzi și să spui „nu” dulciurilor. Dintre nenumăratele ispite care îți fac viața mai grea, se pare că gogoșile sunt cel mai greu de refuzat și există și o explicație pentru asta.

O echipă de cercetători de la Universitatea Yale și-au unit forțele ca să-ți explice ce face acest desert atât de special. Studiul a urmărit să arate modul în care creierul reacționează la alimentele bogate în carbohidrați și grăsimi și, bineînțeles, sistemul de recompense al creierului a jucat un rol important în acest caz.

Astfel, Dana Small și colegii ei de la Universitatea Yale au scanat activitatea cerebrală a unor voluntari, în timp ce acestora li s-au arătat poze cu diverse alimente bogate în carbohidrați. După scanări, participanții au fost rugați să participe la un fel de licitație: trebuiau să ofere anumite sume de bani pentru desertul pe care și-l doreau.

Comparativ cu produsele care conțineau doar grăsimi sau carbohidrați, echipa a constatat că alimentele bogate în ambele, precum gogoșile, au provocat o activitate mai mare în striatumul creierului – regiune care are legătură cu centrul de recompense al creierului.

După experiment, voluntarii erau mult mai dispuși să plătească mai mult pe gustările care aveau atât carbohidrați, cât și grăsimi, în comparație cu alte produse care aveau același aport caloric.

Dana Small consideră că s-ar putea ca creierul să aibă sisteme separate cu care evaluează alimentele grase și carbohidrații. Explicația acesteia este că, în cazul gogoșilor, ambele porțiuni sunt activate în același timp, iar acest lucru stârnește un răspuns mai puternic din partea creierului.

Deci, el este păcălit să producă o cantitate mai mare de dopamină și, implicit, sentimentul de recompensă este mai intens. „Creierul poate percepe, pe rând, aceste semnale. Mâncarea modernă înșală sistemul”, a declarat Dana Small.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: