Ghidul despre comunism care va face mai mult pentru elevi decât școala

Ghidul despre comunism care va face mai mult pentru elevi decât școala
Sursa foto: Forum Apulum

De prea multe ori, ideea cum că în vremea comunismului românii o duceau mai bine își face loc în discursul public fără rușine, iar generațiile tinere riscă să internalizeze acest mit.

Frazele cele mai populare sună cam așa: „toată lumea avea o casă” și „toată lumea avea serviciu” în perioada comunistă. Totuși, realitățile perioadei comuniste rămân într-un con de umbră, mai ales pentru generațiile de tineri născuți după 1990.

Cei de la Forum Apulum s-au hotărât să schimbe acest lucru. Ei au creat un ghid ilustrat, numit „Partidul te vrea tuns”, al comunismului românesc. Inițiatorul proiectului este Ciprian Cucu. Ghidul pune accentul pe grafică, iar textul este redus la ce este esențial. Acesta din urmă este validat de profesori de istorie de la două licee din Alba Iulia și cu Alin Mureșan, de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

Forum Apulum este o asociație înființată în 2017 în Alba Iulia. Se ocupă cu proiecte culturale și educație, mai ales în ceea ce privește gândirea critică și cultura civică. „Una din temele noastre principale este «istoria incomodă»: considerăm că înțelegerea corectă a istoriei, inclusiv a episoadelor neplăcute, este esențială pentru a fi un cetățean informat și implicat”, anunță pagina proiectului.

În 2017, Forum Apulum a organizat mai multe evenimente pentru elevi și studenți, numite „Partidul te vrea tuns”. Acestea au implicat discuții, proiecții și o expoziție pe tema miturilor și realităților comunismului din România. Ghidul ilustrat vine în continuarea seriei de evenimente.

[readmore]

Ghidul a fost deja lansat în data de 2 martie la București. În Alba Iulia au fost deja tipărite 150 de exemplare și distribuite pro-bono. În continuare, cei de la Forum Apulum au în plan să distribuie 750 de ghiduri, în cinci orașe din țară. Ghidurile vor fi împărțite elevilor în cadrul unei discuții cu aceștia despre ce a însemnat cu adevărat comunismul.

Ghidul îl poți vedea și online AICI.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Etichete: