04 nov. 2018 | 11:33

Există o gaură neagră în galaxia noastră și specialiștii au confirmat-o

ACTUALITATE
Există o gaură neagră în galaxia noastră și specialiștii au confirmat-o
ESO/Gravity Consortium/L. Calçada Scientists have finally confirmed that the massive object at the heart of

Dacă până acum nu se știa sigur, acum cercetătorii au confirmat că în centrul galaxiei noastre se află o gaură neagră supermasivă.

Oamenii de știință bănuiau că majoritatea galaxiilor din Univers au în centru câte o gaură neagră, însă lipsa de date și observații concrete nu i-a ajutat să confirme acest lucru. Cu ajutorul instrumentului GRAVITY din telescopul Very Large Telescope al European Southern Observatory, aceștia au analizat radiațiile cu infra-roșu emise de Sagittarius A*, obiectul imens care emite unde radio din centrul galaxiei Calea Lactee.

Cercetătorii au vrut să măsoare efectele gravitației lângă o gaură neagră, dar aveau nevoie de un obiect care să se afle în apropierea acesteia. Obiectul a fost steaua S2, stea a cărei orbită o poartă în Sagittarius A* la fiecare 16 ani. Analizând, cercetătorii au observat trei flash-uri puternice care călătoreau către orizontul găurii negre cu o viteză de 347,6 milioane de kilometri pe oră. Oliver Pful, unul din cercetători, care lucreaază la Max Planck Institute for Extraterrestrial Physics, a considerat observarea celor trei flash-uri o coincidență norocoasă.

Până acum, niciun om de știință nu a mai observat un obiect care să călătorească atât de aproape de o gaură neagră. Astfel, observațiile lor cu privire la orbita unui obiect în jurul unei găuri negre sunt cele mai detaliate care există în prezent.

„Este uluitor să fii cu adevărat martor la ceva material care orbitează o gaură neagră la 30% din viteza luminii„, a explicat Pfuhl. „Sensibilitatea uriașă a lui GRAVITY  ne-a permis să observăm procesele de creștere în timp real și în detalii nemaivăzute”.

Astfel, una din presupunerile pe care oamenii de știință le aveau de foarte mult timp a fost confirmată. „Acesta a fost dintotdeauna unul din proiectele noastre de vis, dar nu am îndrăznit să sperăm că va fi posibil atât de curând… rezultatul este o confirmare răsunătoare a paradigmei găurii negre supermasive”, a spus conducătorul studiului, Reinhard Genzel.