Mesajele românilor, ungurilor și altora trimise extratereștrilor cu Voyager 1

Mesajele românilor, ungurilor și altora trimise extratereștrilor cu Voyager 1

Voyager 1 a furnizat poze din sistemul solar nevăzut, iar când se va întâlni cu o rasă mai avansată are câte un mesaj de la fiecare popor. 

Când NASA a lansat în spațiu sondele Voyager 1 și 2, dr. Carl Sagan, de la Universitatea Cornell, a fost desemnat drept omul care să transmită mesajul planetei către cei la care vor ajunge echipamentele noastre. „Mesajele interstelare”, așa cum au ajuns să fie toate acestea cunoscute, au fost culese de Linda Salzman Sagan.

„De-a lungul întregii perioade Voyager, toate deciziile au fost bazate pe presupunerea că există două audiențe pentru care e pregătit mesajul: cei care trăiesc pe Pământ și cei care trăiesc pe alte planete, în sisteme solare îndepărtate”, a declarat Linda în cartea „Murmurs of Earth”. NASA a publicat toate mesajele online, în engleză, ca să vezi cu ce vorbe sunt întâmpinați extratereștrii, dacă vor fi vreodată.

În franceză este doar „salutare, tuturor”, în timp ce în engleză avem „salutări de la copiii planetei Pământ”. În armeană a fost mesajul „tuturor celor care există în Univers, salutări”, iar în cehă: „Dragi prieteni, vă dorim tot ce-i mai bine”. Și da, am ajuns și la români, unguri, turci, în mod special, și la alții în mod obișnuit.

De la români a fost doar „salutări la toată lumea”, pe când ungurii au spus: „Trimitem salutări în limba maghiară tuturor iubitorilor de pace din Univers”, iar turcii au avut o abordare similară prin mesajul: „Dragi prieteni vorbitori de turcă, fie ca bucuria dimineții să vă îndrume”. Același apel la prieteni vorbitori de-aceeași limbă mai găsești și în kanareză, dialect din India: „Salutări. În numele vorbitorilor de kanareză, «gânduri bune». Și de la oamenii din Quechua avem: „Salutări tuturor de pe acest Pământ, în limba Quechua”.

Cred că este de apreciat că în coreeană a fost textul: „Ce faceți?”, poate singurul mesaj care să ne arate că-n Univers nu e vorba doar de noi. Poți vedea toate aceste vorbe aici.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: