14 aug. 2018 | 17:25

Final Space – Poate cel mai bun serial animat pe care nu-l urmărești

ACTUALITATE
Final Space - Poate cel mai bun serial animat pe care nu-l urmărești

Nu știam nimic de Final Space atunci când mi-a aparut pe Netflix și am zis să-i acord o șansă. În scurt timp, a devenit genul ala de serial pe care vrei să-l devorezi, dar, în același timp, încerci să te abții ca să mai ai episoade și în alta zi.

Presupun că nu-l urmărești, bineînțeles, deoarece nu am auzit pe nimeni din din cercul meu de apropiați sa vorbească despre el și serialul nici nu a creat un buzz pe internet. E o presupunere doar, dacă ai ajuns la el, felicitări.

Serialul are nota 8,5 pe IMDb și doar vreo 8.000 de voturi, iar pe platforma rottentomatoes.com are doar 10 recenzii și o notă onorabilă de 70%. Eu l-am văzut, în vreo săptămână și jumătate, și zic că ar merita atenția ta.

Povestea din Final Space e un roller-coaster emoțional

Știu, un clișeu mai mare nici că nu găseam. Însă de cele mai multe ori clișeele se potrivesc, altfel nu ar deveni clișee.

Final Space îl are ca protagonist pe Gary, un individ cu minte de copil de 10 ani și care încă nu știe sa trăiască ca un adult. Intră în bucluc pentru o fată, apoi este pedepsit și trimis să-și petreacă cinci ani din viață pe o navă spațială.

O creatură mică și verde, pe care protagonistul a numit-o Mooncake (Pandișpan), apare și schimbă totul.

Gary este un tip care nu se gândește prea mult la ceea ce face, nu are habar de consecințele acțiunilor sale, vorbește aproape non-stop și se împrietenește cu primul personaj care încearcă să-l ucidă, Avocato, doar pentru că au jucat cărți împreună. Era singuratic omul, stătea de aproape cinci ani singur pe o navă, insoțit doar de un robot destul de enervant, KVN, care este ținta tuturor insultelor.

Avocato este o pisică umanoid (?), un asasin plătit și priceput la arme cu o slăbiciune, fiul său numit Little Cato (oportunitate ratată pentru a numi personajul Avokitty, zic eu).

Mai avem sistemul de operare al navei, HUE, varianta amuzantă a lui HAL-9000 din 2001: A Space Odyssey, și pe Quinn, tipa de care este obsedat Gary și cea mai matură din tot grupul de descreierați. Nu în ultimul rând, îl avem pe Mooncake, un fel de R2D2 mult mai drăgălaș, care, bineînțeles, are propriul limbaj. Ciuchiti!

Povestea nu este una deosebit de originală. Este însă una foarte amuzantă și presărată cu multe momente dramatice. Final Space este o animație care nu se adresează tocmai copiilor, deoarece este destul de violentă și conține foarte multe glume pe care doar adulți le-ar prinde.

În acest sens, Final Space se aseamănă cu Bojack Horseman (dar nu atinge același nivel de profunzime) și cu Rick and Morty (nu la fel de complex în gândire și filozofie), deoarece este în aparență un desen animat ale cărui personaje trec prin tot felul de întâmplări amuzante și vorbele lor stârnesc râsete.

Totuși, sub costumele de astronaut ale personajelor, găsim trimiteri și teme mai profunde precum iubirea, familia, prietenia.

Final Space îmbină de succes momentele amuzante cu momentele tragice. Dacă acum un minut rândeai și te hlizeai în următorul este posibil să-ți apară niște lacrimi în colțul ochilor. Câteodată, această balanță este atinsă chiar în mijlocul unui moment tragic când cineva spune ceva amuzant și îți apare un zâmbet trist pe buze.

Asta mi-a adus aminte de tipul de scene utilizate și în Guardians of the Galaxy 1 și 2.

Chiar și modul în care a fost construit scenariu face referire la acestă balanță deoarece pilotul începe cu Gary, plutind în spațiu, iar HUE îl informează că mai are 10 minute de oxigen apoi va muri. Apoi fiecare episod începe cu un minut din această scenă.

O să mai ai în Final Space umor de la Conan O’Brien și voice-acting de calitate

Serialul a fost realizat de casa de producție a lui Conan O’Brien pentru TBS (la noi este difuzat de Netflix). Umorul regăsit în Final Space constă în multe replici amuzante, sarcastice, în scene absurde și în reacții nepotrivite ale personajelor puși într-o anumită situație.

Umorul s-ar putea să nu fie chiar pe gustul tuturor, dar pe mine m-a făcut să râd de cele mai multe ori și, în general, serialul mi-a dat o stare de bine. Multe dintre momentele ilare sunt asigurate de Gary (vocea lui Olan Rogers, co-realizator al serialului alături de David Sacks) și asta datorită reacțiilor vocale ale personajului.

Fred Armisen este vocea robotului KVN, Tom Kenny (vocea lui SpongeBob) este HUE, Tika Sumpter interpretează rolul lui Quinn, David Tennant (Doctor Who) este vocea tipului cel rău. Apoi, Coty Galloway și Steven Yeun (The Walking Dead) formează cuplul de pisici tată-fiu.

Unii dintre actori sunt cunoscuți, alții mai puțin. Însă toți interpretează excelent și nu am sesizat nicio voce să fie enervantă sau falsă.

[readmore]

Animația este în stilul clasic american făcută faimoasă de serialele animate ca Family Guy, American Dad sau Futurama. Personajele arată bine, au o personalitate distinctă și mi-a plăcut cum au fost realizate.

Final Space este un serial animat ușor ca o seară de weekend de vară (să rămânem în sezon) care te surprinde prin momentele emoționante puternice, iar eu aștept sezonul doi care ar trebui să vină tocmai abia în 2019.