Adevărul despre extratereștri: de ce nu am luat încă legătura cu ei

Adevărul despre extratereștri: de ce nu am luat încă legătura cu ei

Universul este imens și este greu să crezi că suntem singuri în el – cu toate astea, nu am luat contact cu extratereștrii, și nici ei cu noi.

În univers există sute de miliarde de galaxii vizibile. Acestea au, la rândul lor, miliarde de stele. Dacă pe miliardele de miliarde de planete care există nu este viață, atunci pe lunile care le orbitează și pe care se află apă ar putea fi. Șansele sunt destul de mari să nu fim singuri în univers, nu?

Un studiu din The Astronomical Journal sugerează că omenirea a văzut prea puțin din univers și că nu are rost să fim cinici momentan. Cercetarea arată că toate căutările făcute pentru a găsi viață extraterestră reprezintă echivalentul unei piscine mici de apă într-un ocean de informații – mult mai puțin de 1% adică.

Houston, avem o problemă

Studiul sugerează că în acest moment, în galaxia Calea Lactee, ar putea exista extratereștri inteligenți care ne transmit semnale că există, dar noi nu putem ști acest lucru – cel puțin nu încă. În ultimii 60 de ani, au existat mai multe proiecte SETI care au căutat semnale extraterestre, unele din ele scanând porțiuni mari din cer, altele concentrându-se pe planete sau stele individuale.

Shubham Kanodia, student absolvent în astronomie și co-autor al studiului din The Astronomical Journal, și colegii săi au căutat să vadă cât de mult au acoperit studiile SETI. Ei au ajuns să fie de acord cu astronomul Jill Tarter, care a spus în 2010 că este prostesc să credem că extratereștrii inteligenți nu există undeva aproape doar pentru că nu le-am găsit urma. Iar dacă extratereștrii ne-ar trimite semnale, am scanat o porțiune prea mică din cer pentru a le descoperi.

„Să presupunem că îți spun că ceva foarte tare se întâmplă în Houston chiar acum”, a zis Kanodia. „Nu îți spun unde este. Nu îți spun când are loc. Nu îți spun ce este. Este o librărie? Este un concert muzical? Nu îți dau niciun indiciu. Ar fi dificil să încerci să găsești. Houston, avem o problemă. Nu știm ceea ce căutăm… și nu știm de unde să începem”.

Căutarea extraterestrului în carul cu fân

Kanodia și colegii săi au construit un model matematic a ceea ce consideră ei un car cu fân cosmic. Acesta este practic o sferă cu un diametru de 33.000 de ani lumină, al cărui centru este Pământul. Această sferă înglobează atât miezul galaxiei Calea Lactee, cât și mai multe grămezi de stele aflate în vecinătățile galaxiei noastre.

Mai apoi, cercetătorii au stabilit mai mulți factori relevanți pentru căutarea extratereștrilor, printre care: transmisia de semnale, lățimea de bandă, puterea, locația, repetiția, polarizarea și complexitatea. „Asta ne conduce la un volum total al carului cu fân 8D de 6.4 × 10 116 m 5Hz 2 s/W”, au zis oamenii de știință. Acest volum descrie un spațiu de proporții gigantice, greu de conceput.

Odată stabilit volumul, cercetătorii au luat în considerare cei 60 de ani de cercetări SETI și au descoperit că, în total, oamenii au căutat 0,00000000000000058% din volumul total al carului cu fân când vine vorba de extratereștri. „Asta este cam o cadă de apă în toate oceanele Pământului”, a subliniat Kanodia. „Sau o bucată de pământ de cinci centimetri pe cinci centimetri din toată suprafața Pământului”.

Căutarea de extratereștri nu este în zadar

Când avem în vedere aceste numere, ne dăm seama cât de departe suntem de a descoperi viața extraterestră. Cercetărtorii au însă o viziune mai optimistă. „Acesta este scopul carului cu fân…să informăm mai bine asupra viitoarelor strategii de căutare”, a zis Kanodia.

Acesta din urmă a spus că în calculele realizate de el și echipa sa era vorba de o singură civilizație extraterestră din apropierea Pământului – doar că poate fi vorba de mai multe. „În analogia cu oceanul, nu trebuie să secăm tot oceanul pentru a găsi un pește”, a zis el. „În analogia cu Houston, dacă ar exista două chestii foarte tari, nu ar trebui să mai cauți atât de mult”.

Un alt grup de oameni de știință, de data aceasta de la Oxford, au studiat și ei posibilitatea existenței extratereștrilor – sau, mai bine spus, a inexistenței lor. Ei au ajuns la concluzia că șansele să fim singuri în univers sunt de 2 din 5.

Nu știm care este adevărul – și probabil nu vom trăi suficient încât să îl aflăm. Dar rămâne întotdeauna posibilitatea ca extratereștrii să existe, dar să nu vrea să fie găsiți.

Citește și:
Etichete: