10 apr. 2018 | 07:00

Cum a încălcat Enzo Ferrari legea ca să-și construiască prima mașină

ACTUALITATE
Cum a încălcat Enzo Ferrari legea ca să-și construiască prima mașină

Enzo Ferrari este unul dintre cei mai cunoscuți italieni din lume și o figură emblematică a automobilismului mondial. Puțini sunt cei care știu că pentru a-și împlini visul de a avea o mașină de stradă, italianul a fost nevoit să încalce legea.

Compania Ferrari a fost fondată de către pilotul de curse Enzo Ferrari în anul 1928, când sponsoriza piloți și construia modele de competiție. Totuși, producția de supercaruri de serie a început abia în anul 1947, la puțin timp după cel de-al Doilea Război Mondial.

La finele anilor ’20, Enzo Ferrari lucra la Alfa Romeo, pe poziția de inginer, dar concura și la raliurile din Peninsulă. În anul 1929, Enzo a pus bazele unei echipe de piloți în cadrul Alfa Romeo, pe care a intitulat-o Scuderia Ferrari. Din 1932 și până în 1937, Ferrari nu a mai lucrat la Alfa, însă întoarcerea sa nu a fost de bun augur și a părăsit din nou compania după câteva luni.

Astfel, Enzo a decis să construiască primul său automobil, în ciuda unui contract pe care îl semnase cu Alfa Romeo și care îi interzicea acest lucru. Practic, pentru construcția primului Ferrari, Enzo a încălcat legea. Din fericire pentru el, nu a fost dat în judecată de compania Alfa Romeo.

Primul model de strada marca Ferrari a fost 125 S, lansat în anul 1947. Supercarul era echipat cu un motor V12 de numai 1,5 litri. Motorul avea o putere de 118 CP și cântărea numai 650 de kg. Viteza maximă era de doar 130 de km/h.

Enzo Ferrari

Pe circuit recordurile erau doborâte de compania Ferrari, dar ca vânzări lucrurile nu mergeau foarte strălucit. Astfel, Enzo Ferrari a fost nevoit să vândă în anul 1969 aproape jumătate din companie către Fiat, cu înţelegerea că fondatorul va controla 100% din activităţile de curse ale companiei.

[readmore]

Ca să înțelegi un pic mai bine filosofia lui de viață trebuie să parcurgi trei maxime pe care Enzo Ferrari le-a lăsat „moștenire”.

  • Frânele nu fac decât să te încetinească
  • Aerodinamica este pentru oamenii care nu pot construi motoare
  • Mereu am iubit sunetul motorului