Elisa Leonida Zamfirescu, românca sărbătorită de Google și inginera de renume mondial

Elisa Leonida Zamfirescu, românca sărbătorită de Google și inginera de renume mondial
09:01 10.11.2018

Elisa Leonida Zamfirescu e românca pe care o vezi azi pe prima pagină din Google. Ea a fost o ingineră și inventatoare. S-a născut în Galați și a murit în 1973.

Elisa Leonida Zamfirescu (n. 10 noiembrie 1887, Galați – d. 25 noiembrie 1973, București) a fost o ingineră și inventatoare din România. În timpul vieții, a fost șefă a laboratoarelor Institutului Geologic al României și a fost membră a Asociației Generale a Inginerilor din România și membră a Asociației Internaționale a Femeilor Universitare. E unanim recunoscută drept prima femeie inginer din lume.

Elisa Leonida Zamfirescu a studiat școala primară la Galați și liceul la Școala Centrală de Fete din București. A luat bacalaureatul la secția reală a Liceului „Mihai Viteazul”.

După terminarea liceului, Elisa Leonida Zamfirescu s-a înscris la Școala de Poduri și Șosele din București (Politehnica de astăzi), dar a fost respinsă din cauza prejudecăților vremii. Femeilor le era refuzat dreptul de a urma o astfel de facultate.

Aceste prejudecăți nu au oprit-o însă din opțiunea de au urma o facultate de inginerie. Astfel, în anul 1909, a plecat la Berlin și s-a înscris la Academia Regală Tehnică din Berlin. Astfel, a devenit prima femeie studentă a acestei universități.

Deși i s-a oferit un post de inginer la firma BASF din Germania, Elisa Leonida Zamfirescu s-a întors în țară. A reușit, cu greu, să obțină un post de inginer la laboratorul Institutului Geologic din București.

A urmat însă Primul Război Mondial. În timpul acestuia l-a întâlnit pe soțul său.

După război, Elisa Leonida Zamfirescu și-a reluat activitatea la Institutul Geologic. Acolo a condus un laborator de analize, în care a elaborat metode originale, raționalizări, a introdus tehnici noi și a efectuat studii importante, toate având ca scop cunoașterea bogățiilor subsolului țării noastre.

Google sărbătorește acum 131 de ani de la nașterea acesteia. Doodle-ul cu Elisa Leonida Zamfirescu de pe prima pagină este vizibil urmatoarele tari: Argentina, Australia, Austria, Bangladesh, Canada, Chile, China, Cuba, Germania, Grecia, Islanda, India, Moldova, Noua Zeelandă, Peru, Portugalia, Serbia, Singapore, Spania, Elveția și Uruguai.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI