Ce efecte au jocurile video asupra performanței școlare a copiilor

Ce efecte au jocurile video asupra performanței școlare a copiilor

Un nou studiu arată că influența jocurilor video asupra performanței școlare este negativă, dar este una atât de mică încât nu prea contează.

Cred că și tu, ca și mine, te-ai lovit de cei care-ți spun că ar trebui să te joci mai puțin pentru că altfel o să iei note proaste la școală. Este adevărat? Te fac jocurile video să iei note proaste la școală? „Există foarte puține studii empirice care examinează efectul jocurilor video asupra performanței școlare a elevilor”, a declarat Timo Gnambs, profesor de psihologie la Univeristatea Johannes Kepler din Austria.

Mai mult de două treimi dintre adolescenții americani au declarat că joacă jocuri video, iar majoritatea cercetărilor se concentrează pentru a studia efectele negative precum violența și agresiunea le au asupra adolescenților.

Studiile care au cercetat efectele jocurilor asupra performanței școlare au avut rezultate mixte: unele studii arătau că jocurile afectează notele pe care elevi le primesc la școală, iar altele au arătat că jocurile îmbunătățesc performanța la școală.

Gnambs și colegii lui au urmărit obiceiurile de gaming și notele a 3554 de adolescenți germani (56% fete) timp de doi ani pentru acest studiu. Ei au găsit că timpul petrecut în fața calculatorului are un efect negativ asupra performanței școlare, dar nu unul foarte mare. Chiar și cei care se jucau mai mult de opt ore pe zi nu au avut probleme la școală.

„Am descoperit doar efecte foarte mici pe care jocurile le au asupra notelor pe care elevi le primesc, dar niciun efect asupra competențelor reale ale acestora. Cred că este mai important ca părinții să nu se concentreze pe cât de mult se joacă copii lor, ci pe momentul când o fac”, spune Gnambs care sugrează ca elevi să nu petreacă foarte mult timp cu jocuri atunci când au examene și teste importante la școală.

Asta îseamnă că avem liber la jocuri video atâta timp cât suntem conștienți de responsabilitățile pe care le avem în acel moment.

Sursa: Fatherly