La ce oră poți să vezi în România cea mai lungă eclipsă de Lună

La ce oră poți să vezi în România cea mai lungă eclipsă de Lună

În noaptea de 27 spre 28 iulie va avea loc cea mai lungă eclipsă totală de Lună a secolului 21, eveniment așteptat cu nerăbdare de pasionații de astronomie și de fotografi.

Această eclipsă coincide cu apogeul lunar, momentul când astrul este mai departe ca oricând de Pământ. Evenimentul va dura o oră și 43 de minute. În timpul eclipsei, Luna va prinde o nuanță roșiatică, de unde și denumirea de Lună Sângerie.

Oamenii din toată lumea, cu excepția celor din America de Nord, vor putea admira cel puțin o eclipsă parțială. Luna va rămâne în umbră totală timp de 43 de minute.

„Totalitatea este momentul în care Luna trece prin cea mai întunecată parte a umbrei Pământului”, a explicat doctorul Jackie Flaherty, astrofizician la American Museum of Natural History.

„Cred că majoritatea oamenilor știu cum este să stai în umbră. În zilele însorite, mulți dintre noi alegem umbra, poate un copac sau o clădire sau chiar o altă persoană. Credeți sau nu, corpurile celeste gigante, precum Pământul și Luna, au de asemenea umbre în spațiu. Soarele este lanterna, iar planetele sunt corpuri rigide care pot bloca razele solare strălucitoare. Așa că, în timpul totalității, noi cei de pe Pământ putem vedea Luna în umbra noastră”.

Eclipsa lunară va putea fi vizibilă în diferite faze în Asia, Africa, Europa, America de Sud și Australia. Ea va fi totală doar pentru oamenii aflați în anumite regiuni – din fericire, și România se numără printre acele regiuni. Graficul de mai jos îți arată regiunile unde eclipsa va fi vizibilă.

eclipsa lunara 2018

Când va începe eclipsa, în funcție de poziția ta pe glob

În România, eclipsa va începe timid, la ora 20:24. Eclipsa totală va începe la ora 21:30 și se va termina la 23:13.

Dacă vrei informații detaliate cu privire la ce vei vedea în seara de 27 spre 28 iulie pe cer, în funcție de locul unde te afli, poți introduce datele locației tale în Lunar Eclipse Explorer de la NASA. Dacă vrei o listă rapidă, o poți verifica pe cea de mai jos.

[readmore]

Africa de Est și Africa Centrală

Momentul de totalitate va începe în orașele mari, precum Cairo și Nairobi, la 21.30, respectiv la 22.30.

Europa de Est

Eclipsa totală va începe la ora 21.30 în București și Moscova.

Orientul Mijlociu

În Dubai, vei putea vedea eclipsa începând cu 11.30.

Asia Centrală și de Sud-Est

Cei care se află în New Delhi vor trebui să se uite pe cer la ora 1.00, iar cei din Bangcok la 02.30.

Australia de Vest

În Perth, eclipsa va deveni vizibilă la ora 03.30.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: Time
Etichete: