Dumitru Fărcaș a murit. Taragotistul s-a stins la vârsta de 80 de ani

Dumitru Fărcaș a murit. Taragotistul s-a stins la vârsta de 80 de ani
Andreea Cuzub
Andreea Cuzub
11:02 07.08.2018

Taragotistul Dumitru Fărcaș a murit într-un spital din Cluj-Napoca în noaptea de luni spre marți. Acesta era internat pentru o intervenție.

Flavius Milășan, directorul Casei de Cultură a Studenților, unde Dumitru Fărcaș era consultant artistic, spune că bărbatul în vârstă de 80 de ani a murit în urma unui infarct. De asemenea, Milășan a precizat că detaliile cu privire la înmormântarea artistului vor fi comunicate de familie.

Dumitru Fărcaș s-a născut pe 12 mai 1938, era originar din Maramureș și se trăgea dintr-o familie cu tradiție muzicală – bunicul, tatăl și cei doi frați ai săi cu cântat la fluier.

Acesta a continuat tradiția familiei, iar din 1962 până în 1967 a urmat cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la secția de oboi. După absolvirea facultății, devine autodidact și învață să cânte la taragot.

Fărcaș și-a început cariera profesională în 1960, moment în care era instrumentist al Ansamblului „Maramureșului” din Baia Mare. Doi ani mai târziu, el preia Ansamblul „Mărțișorul” al Casei de cultură a studenților din Cluj-Napoca. Alături de acest ansamblu, interpretul de muzică populară a obținut numeroase premii.

De-a lungul vieții sale, artistul a primit numeroase titluri și distincții. Fărcaș a primit titlul de „Cetățean de onoare” al orașului Phenian, Coreea de Nord, dar și al orașelor Cluj-Napoca, Bucureşti, Reşiţa şi Baia Mare.

De asemenea, Ion Iliescu i-a oferit artistului, în 2002, Crucea națională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”.

În 2008, a primit rolul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Probabil ultima distincție pe care artistul a primit-o a fost cea dobândită cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani. Atunci președintele Klaus Iohannis l-a decorat pe acesta cu Ordinul Naţional „Serviciu Credincios“ în grad de cavaler.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Etichete: