01 mart. 2018 | 16:06

Dacă ai domeniu .ro, vei începe să plătești taxa anuală de mentenanță

ACTUALITATE
Dacă ai domeniu .ro, vei începe să plătești taxa anuală de mentenanță

Începând cu data de 1 martie 2018, a intrat în vigoare schimbarea modului de plată a domeniilor .ro, astfel că vei plăti o taxă anuală de mentenanță.

Până acum, atunci când îți cumpărai un domeniu .ro, aveai ocazia să îl cumperi ”pe viață”, un lucru poate bun pentru tine, dar dezavantajos pentru alții, mai ales dacă ai cumpărat un domeniu doar ca să îl ții blocat, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori.

Cândva în 2017, cei de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică București au luat decizia de a schimba modul de plată a domeniilor .ro, astfel că acestea au, începând cu 1 martie, o taxă anuală pentru mentenanță și de înregistrare.

Taxa despre care vorbim nu e enormă: vei avea de plătit 6 euro pe an, fără TVA, pentru a-ți asigura posesia domeniului. Ai posibilitatea să achiți taxa pentru perioade cuprinse între unu și zece ani. Acesta este tariful practicat de RoTLD. Dacă ai un domeniu administrat de ICI Registrar, vei plăti 12 euro, fără TVA, anual.

Domeniile .ro vor expira în funcție de perioada minimă acoperită de vechea taxă de înregistrare, adică cinci ani. Domeniile .ro care au fost înregistrate înainte de martie 2013 vor beneficia de o perioadă de grație de trei luni. Asta înseamnă că primele domenii .ro care vor expira, dacă nu vor fi plătite în funcție de taxa anuală de mentenanță, vor ajunge în acest punct pe 1 iunie 2018.

Inițiatorii măsurii sunt de acord că vor dispărea problemele legate de domain squatting – înregistrarea unor domenii care ajung să fie nefolosite, din varii motive. Partea cea mai rea în astfel de situații e că, de cele mai multe ori, nici nu poți găsi persoana care deține domeniul, pentru a încerca să-l achiziționezi.