Digi, Orange, Vodafone și Telekom reacționează față de deciziile fiscale ale PSD. Ce acuză operatorii din România

Digi, Orange, Vodafone și Telekom reacționează față de deciziile fiscale ale PSD. Ce acuză operatorii din România

Digi, Orange, Vodafone și Telekom reacționează în legătură cu noile măsuri fiscale ale guvernului prezentate de Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, pe 18 decembrie. Măsurile fiscale vor afecta băncile, operatorii telecom și alte multinaționale.

„Modificările propuse introduc și majorează taxe la un nivel pe care îl apreciem excesiv și blocant pentru dezvoltarea rețelelor și serviciilor de comunicații electronice. Măsurile contravin cadrului legislativ european și național. Aceste taxe ar trebui să acopere doar valoarea costurilor administrative suportate de către Autoritatea de reglementare, respectiv valoarea drepturilor de utilizare a resurselor care se alocă. Adoptate în această formă, propunerile s-ar transforma într-o povară pentru întreaga industrie de telecomunicații  din România și pentru toți utilizatorii de internet fix și mobil, telefonie fixă și mobilă și servicii de televiziune”, se arată în declarația Asociației Operatorilor Mobili din România (AOMR)

Această declarație de presă reprezintă poziția companiilor Orange, Vodafone, Telekom –reunite în Asociația Operatorilor Mobili din România (AOMR) – și a companiilor RCS&RDS și UPC România precum și a celor peste 65 de firme reunite in cadrul Asociației pentru Comunicații Electronice din România (ACER), referitoare la proiectul Ordonanței de Urgență privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare.

Noile măsuri ar urma să se aplice în mai puțin de două săptămâni, fără o consultare prealabilă și fără o analiză de impact la nivelul consumatorilor, operatorilor și al pieței, în ansamblu. În plus, acest proiect de ordonanță de urgență ignoră multitudinea de alte taxe și contribuții pe care industria le datorează bugetului de stat.

„Dacă vor fi aplicate în forma propusă, aceste modificări vor genera un impact negativ major asupra activității operatorilor de telecomunicații. Întrucât comunicațiile electronice reprezintă un domeniu de bază al economiei, cu o contribuție importantă la activitatea celorlalte industrii, considerăm că efectul real al masurilor luate va fi amplificat în cascadă, pe termen scurt, mediu și lung”, susțin reprezentanții industriei telecom din România.

„Investițiile în telecomunicații, încurajate de un cadru favorabil, au propulsat acest sector printre primii cinci contributori la PIB, dar în contextul configurat de aceste propuneri, investițiile și dezvoltarea 5G sunt puse sub semnul întrebării”, se mai regăsește în declarație.

În consecință, operatorii solicită eliminarea din cuprinsul proiectului de Ordonanță de Urgență a prevederilor referitoare la sectorul telecomunicațiilor. Îți aduc aminte că acestă „taxă pe lăcomie”, după cum a fost numită de PSD, afectează băncile, operatorii telecom, multinaționalele și furnizorii de energie și gaz.

Citește și:
Etichete: