15 feb. 2018 | 21:30

Cum știi că cineva suferă de depresie când îl asculți

ACTUALITATE
Cum știi că cineva suferă de depresie când îl asculți

Depresia oferă nenumărate semne și simptome, pe care mulți nu le bagă în seamă. Acum, un studiu îți spune să fii atent la felul în care depresivii de exprimă.

De la modul în care te miști și dormi, până la modul în care interacționezi cu oamenii din jurul tău, depresia te schimbă aproape cu totul. Depresia este evidentă chiar și în modul în care vorbești și scrii.

Uneori, acest „limbaj al depresiei” poate avea un efect puternic asupra celorlalți. De exemplu, câți artiști nu au compus versuri și nu au scris poezii „depresive”, după care s-au sinucis. Oamenii de știință au încercat mult timp să stabilească relația exactă dintre depresie și limbă. Acum, tehnologia ne ajută să avem o imagine de ansamblu.

Un studiu a dezvăluit mai multe cuvinte care te pot ajuta să prezici cu exactitate dacă cineva suferă de depresie. Acest lucru poate ajuta la detectarea caracteristicilor lingvistice pe care oamenii le pot pierde, calculând prevalența procentuală a cuvintelor și clase de cuvinte, diversitatea lexicală, lungimea medie a frazelor, modelele gramaticale și multe alte valori.

Limba poate fi împărțită în două componente: conținut și stil. Conținutul se referă la ceea ce exprimăm, sensul sau subiectul declarațiilor. Cei care suferă de depresie folosesc o cantitate excesivă de cuvinte care transmite emoții negative , adjective negative și în special adverbe, ca „singuratic”, „trist” sau „mizerabil”.

Mai interesant este folosirea pronumelor. Cei cu simptome de depresie folosesc mai multe pronume singulare de la prima persoană ,ca „eu”, și mai puțin pronume la persoana a doua, singular sau plural.

Acest tip de utilizare a pronumelor sugerează că persoanele cu depresie se concentrează mai mult pe sine și mai puțin pe legătură cu alții. Cercetătorii au raportat că pronumele sunt de fapt mult mai fiabile în identificarea depresiei decât cuvintele emoționale negative.

Stilul limbajului se referă la modul în care ne exprimăm mai degrabă decât la conținutul pe care îl exprimăm. „Cuvintele absolutiste”, care exprimă magnitudine sau probabilități absolute, ca „întotdeauna”, „nimic” sau „complet” s-au dovedit a fi indicatori mai buni pentru forumurile de sănătate mintală decât pronumele sau cuvintele emoțional negative.

Cei cu depresie au viziuni ale lumii în alb-negru, iar acest lucru se manifestă în stilul limbii lor. Prezența cuvintelor absolutiste este cu aproximativ 50% mai mare pentru cei cu anxietate și depresie și cu aproximativ 80% mai mare în cazul celor cu idei suicidare.

În orice caz, fii atent la felul în care vorbesc și se exprimă oamenii din jurul tău și poate vei putea, la un moment dat, să ajuți un om depresiv.