Declarația 600: calculul care a lăsat și ANAF fără răspuns

Declarația 600: calculul care a lăsat și ANAF fără răspuns

Declarația 600 s-a dovedit și o piatră de moară pentru ANAF. Cu o săptămână înainte de schimbarea Guvernului, și primele declarații despre amânarea acesteia, ANAF a încercat să explice procedura pe Facebook.

Ultimele informații despre declarația 600 sunt că va fi amânată depunerea până pe 16 aprilie. Mai rămâne de clarificat ce se întâmplă cu primul termen de plată de pe 26 martie. Plățile sunt realizate în patru tranșe egale până la 26 martie, 25 iunie, 25 septembrie și 21 decembrie. După cum arată calendarul, cea din urmă vine prima și intri într-un paradox.

N-ar trebui să fie o surpriză, că neclaritățile erau încă de la început. Pe 17 ianuarie, ANAF a încercat să rezolve câteva probleme pe Facebook. Apoi, a adunat toate informațiile cât de cât utile pentru declarația 600 pe site.

Potrivit legislației actuale, veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, inclusiv drepturile de autor, sunt în categoria veniturilor din activităţi independente. În sesiunea Q&A, ANAF a spus că un contribuabil are obligaţia depunerii declaraţiei 600, dacă venitul net lunar realizat în anul 2017, din drepturi de proprietate intelectuală, rămas după scăderea din venitul brut a cheltuielii deductibile de 40%, raportat la numărul lunilor de activitate din cursul anului, este cel puțin egal cu 1.900 lei. Astfel, trebuie plătită CAS. La CASS obligația apare dacă depăşeşte plafonul de 22.800 lei, anual.

Ce nu era clar atunci, cum nu e nici acum cu declarația 600, e ce se întâmplă cu cineva care a obținut bani în doar două luni, dar în cuantum mai mare. Calculul  posibil sub declarația 600 pornește de la o sumă de până în 4.000 de lei. Încasarea pe două luni, adică puțin peste 1.900 de lei lunar, duce la obligație de plată. CAS în 2018, după depunerea declarației 600, ar fi de 5.700 de lei (aproximativ 475 de lei pe lună; CAS de 25% din 1.900 de lei). Asta deși veniturile au fost doar pe două luni în anul precedent. Pe scurt, mult mai mult decât a obținut din drepturi de autor.

Nici după instalarea noului Guvern și ordonanța de urgență nu e clar cum va fi până la capăt cu declarația 600.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: