Dark Caracal, hackerii misterioși care fură în liniște, de ani buni

Dark Caracal, hackerii misterioși care fură în liniște, de ani buni

Un grup de hackeri cunoscut ca Dark Caracal fură informații de tot felul din telefoanele mobile ale utilizatorilor din întreaga lume.

La Caracal nu s-a răsturnat și carul cu hackeri, dar iată că o grupare și un atac informatic poartă acest nume. E vorba de o campanie de phishing desfășurată în mai multe țări din lume, care are ca scop furtul de informații sensibile din telefoanele mobile ale mai multor categorii de persoane, cum ar fi jurnaliști, avocați sau cadre militare.

Dark Caracal te poate duce cu gândul la faimosul oraș din județul Olt, unde găsești cimitirul pe strada Învierii și unde a luat foc sediul pompierilor. Dincolo de aceste motive de rușine națională, Dark Caracal ar fi fost ceva mai bun de exploatat. O grupare de hackeri care reușește să activeze de-a lungul a câtorva ani și să fure o mulțime de date importante e o realizare, chiar dacă nu neapărat pozitivă. Din păcate, Dark Caracal n-are de-a face cu orașul macaralei rămasă între blocuri.

Dark Caracal este, din câte au aflat cercetătorii în securitate, un grup de origine libaneză, care ar putea avea legături cu statul. Asta deoarece grupul își desfășoară acțiunea dintr-o clădire a Direcției Generale de Securitate din Liban. Mai important e că respectivii au reușit să atace ținte din 21 de țări, inclusiv din SUA, din China și din Rusia.

Tehnicile de phishing nu erau extrem de sofisticate, dar s-au dovedit a fi eficiente. Aplicații infectate cu malware erau instalate de utilizatori neatenți; între permisiuni erau strecurate unele care nu și-ar fi avut locul acolo în mod normal, iar asta i-a ajutat pe hackeri să extragă câteva sute de GB de informații.

Gruparea Dark Caracal împrumută numele unei feline native Libanului. ”Pisica” este caracterizată de tendința de a sta ascunsă cât mai mult timp, dar și de faptul că este confundată cu alte specii atunci când este observată. Astfel, caracalul libanez a fost o sursă de inspirație potrivită pentru hackerii care ar fi fost activi încă din 2012.

Citește și:
Sursa: lookout.com