28 mart. 2018 | 10:48

Dan Mureșan, românul care apare în cel mai mare scandal Facebook

ACTUALITATE
Dan Mureșan, românul care apare în cel mai mare scandal Facebook

Dan Mureșan a murit în 2012 și până acum mai toată lumea a uitat de el. Odată cu Facebook și Cambridge Analytica, numele lui reaparare și există și o cauză a morții lui.

Christopher Wylie, denunțătorul acțiunilor ilegale ale Cambridge Analytica, spune că a fost angajat pe postul lui Dan Mureșan, otrăvit într-o cameră de hotel din Kenya. Dan Mureșan a fost fiul fostului ministru al Agriculturii din Guvernul CDR (Convenția Democrată Română, din 1991). El a fost consultant politic și a contribuit la realizarea campaniilor electorale din mai multe țări precum Columbia, Albania, Filipine și Kenya.

Pe 27 martie, Christopher Wylie, fost director de cercetare Cambridge Analytica, a declarat într-o discuție cu jurnaliștii mai multor publicații renumite din Europa că a fost angajat pe postul lui Dan Mureșan. Nu are dovezi care să susțină afirmația halucinantă, ci se bazează pe bănuielile apropiaților românului.

Dan Mureșan a fost otrăvit pe 8 septembrie 2012, la vârsta de 31 de ani, într-o cameră de hotel din Nairobi, capitala Kenyei. Deși au trecut șase ani de la incident, numele lui Dan Mureșan reapare în prim-plan, de această dată în mijlocul celui mai mare scandal internațional din ultimii ani, cu privire la scurgerea de informații și acțiuni ilegale ale firmei de consultanță Cambridge Analytica.

Dan Mureșan a fost otrăvit în timp ce era implicat în campania electorală din Kenya, în care susținea contra-candidatul actualului președinte al statului african.

Christopher Wylie a fost audiat și de o comisie a Parlamentului britanic. Declarația lui se bazează pe niște zvonuri, dar nu sunt deloc neglijabile, având în vedere că moartea lui Dan Mureșan ar fi decurs în urma  unei „înțelegeri care a mers prost”.

„Mi s-a spus că a fost otrăvit în camera lui de hotel. Nu o spun ca o certitudine, dar asta au suspectat oamenii. Când lucrezi pentru politicieni de rang înalt în multe dintre aceste ţări, de fapt nu faci bani în activitatea electorală, ci faci bani din traficarea influenţei pe care o câştigi după alegeri”, a povestit Christopher Wylie.