Dacia 1310 așa cum Renault n-a produs niciodată, dar ar trebui

Dacia 1310 așa cum Renault n-a produs niciodată, dar ar trebui

Poate că producătorii auto ar trebui să fie mai atenți la ce fac fanii. Așa avem această Dacia 1310 care arată ca o mașină superbă de raliu pe care Dacia (sau Renault) ar trebui s-o producă.

Când vine vorba de tehnologie, înainte de fiecare lansare mare sunt prezentate concepte de design. Unele sunt mai reușite, altele mai futuriste și altele sunt pur și simplu banale. De la tehnologie la auto fac trecerea pe firul designului ca să-ți arăt o Dacia  superbă. Există doar la nivel de concept, dar la cum arată în aceste imagini ar trebui să existe și în formă fizică.

Renault, dacă ar vrea să fie o companie și mai apreciată în România, ar putea reinventa câteva modele vechi. Dacia 1310 e una dintre ele. Creația pe care o poți vedea mai jos e semnată Cipriany, care și-a încărcat proiectul pe DeviantArt. Aruncă o privire și vezi dacă și pe tine te tentează să vezi așa ceva pe străzi.

De ce Dacia 1310 se numea și „zâmbetul lui Iliescu”

Dacia 1310 zambetul lui Iliescu
Dacia 1310 zambetul lui Iliescu

Istoria acestei mașini a început în 1966 și a rezistat, cu mici diferențe în strategie și linia de modele, până în prezent. Acum marca e controlată de Renault și mașinile ajung în numeroase țări din Europa și lume. Dacia 1300 e cea iconică însă, iar în istoria acestui model un loc aparte îl are Dacia 1310. Mașina a primit porecla „zâmbetul lui Iliescu” din cauza farurilor şi grila feței care aminteau, într-o anumită formă, de zâmbetul larg și aproape impenetrabil al lui Ion Iliescu.

O legendă urbană despre poreclă a pornit de la un protest la Mioveni în 2000. Sute de angajați erau nemulțumiți din cauza salariilor. Sindicatele l-au invitat pe Ion Iliescu la discuții, dar acesta nu a venit. Aici începe mitul: câțiva angajați ai Dacia au spus că mașinile pe care le fabrică zâmbesc ca Iliescu, în timp ce ei n-au ce să mănânce. Fie că e adevărat, fie că nu, în istorie așa va rămâne.

Din fericire pentru noi, numele Dacia încă are ceva de spus pe scena auto internațională și la acest moment, fiind unul dintre brandurile care este la mare căutare în țări precum Franța sau Marea Britanie. O istorie a mărcii o poți parcurge pe PLAYTECH.

Citește și: