Cum se calculează media cu teza

Cum se calculează media cu teza

Dacă vrei să știi cum se calculează media cu teza, algoritmul e simplu și te ajută să știi cum te descurci la școală. Calculul acesta simplu e independent de materie.

Unul dintre momentele tensionate la școală e când trebuie să faci bilanțul semestrului sau anului. În aceste cazuri îți va fi util să știi cum se calculează media cu teza și, eventual, să te pregătești din timp să nu pierzi note bune.

Partea proastă la calcularea mediei cu teza e că mulți elevi cred că știu, dar nu știu. Au tendința să creeze algoritmi diferiți sau să țină cont de alte note. În acest caz al calculului mediei cu teza, trebuie să știi că nota de la teză reprezintă un sfert din media totală pentru materia respectivă. E același calcul pentru română, matematică sau fizică ori alte materii la care alegi să dai teză.

Cum se calculează media cu teza

Media la fiecare materie o influențează pe cea finală de care depinde, de multe ori, admiterea la facultate sau, mai devreme, la liceu. Ca să știi cum se calculează media cu teza, trebuie să știi cum îți calculezi media fără teză. Astfel, aduni toate notele și le împarți la câte sunt. Îți dă o valoare și valoarea aceea o înmulțești cu 3. Asta pentru că, după cum am zis mai sus, teza reprezintă un sfert (25%) din medie.

[readmore]

Ce îți rezultă din această înmulțire aduni cu teza. Obții un rezultat pe care îl împarți la 4. Ca să fie mai simplu de înțeles, urmărește calculul de mai jos, aplicat pe note fictive la matematică.

Cum se calculează media cu teza, exemplu practic: presupunem că ai notele 9, 7, 5, 8 și teza este 6. Adunate îți dau 29. Împarți 29 la 4 și obții 7,25. Înmulțești rezultatul cu 3 și ai 21,75. La acesta aduni nota de la teză, adică 6. Așa ajungi la 27,75 totalul, care împărți cu 4 îți dă media de 6,93. Asta se rotunjește la 7 și cu atât închei anul.

Etichete: