Cum poți să înveți mai repede lucruri fără să devină o corvoadă

Cum poți să înveți mai repede lucruri fără să devină o corvoadă

Cântărețul de opera Gabriel Wyner a explicat în cartea sa că una din cele mai eficiente metode de a învăța o limbă nouă este să citeștio dată o listă de cuvinte în acea limbă, iar apoi să te testezi în mod repetat.

Aceeași strategie ar putea funcționa pentru orice altceva încerci să înveți, conform cercetătorilor. Psihologii numesc asta efectul de testare. Într-o meta-analiză, cercetătorii Henry L. Roediger III și Jeffrey D. Karpicke au citat un studiu din 2003, care arăta puterea pe care o are testatul asupra reținerii de infromații.

Pentru studiul din 2003, o echipă de cercetători condusă de Mark Wheeler a pus participanții să citească o listă de cuvinte fie o dată, fie de cinci ori. Ulterior, au făcut un rest recapitulativ fie peste 5 minute, fie peste o săptămână.

Rezultatele au arătat că paticipanții care au citit lista de cinci ori s-au descurcat mult mai bine la testul recapitulativ peste cinci minute, pe când cei care au citit o dată și au dat testul peste o săptămână s-au descurcat mai bine decât ceilalți. Cu alte cuvinte, cei care au citit cuvintele doar o dată și au fost testați au dat dovadă de o memorie pe termen lung îmbunătățită.

Într-un alt studiu, condus în 2014 de Carola Wiklund-Hörnqvist, 83 de studenți la psihologie au studiat pentru patru minute o serie de concepte psihologice. Jumătate din participanți au continuat să studieze aceste concepte, în timp ce acestea erau prezentate pe rând pe un ecran, în reprize de câte 15 secunde. Cealaltă jumătate a trebuit să facă șase teste care să arate cât de bine au reținut conceptele.

La final toți participanții au dat un test, pe care l-au repetat peste 18 zile, apoi peste cinci săptămâni. Participanții din a doua jumătate s-au descurcat mai bine la toate cele trei teste.

Aceste studii arată că cea mai bună metodă de a învăța ceva este de a te concentra pe partea cu repetatul și mai puțin pe partea cu cititul intens pentru ore întregi.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și: