Pirateria e în creștere din cauza celor care concurează cu Netflix

Pirateria e în creștere din cauza celor care concurează cu Netflix
Alexandru Puiu
Alexandru Puiu
06:30 04.10.2018

În teorie, serviciile de streaming aveau ca scop micșorarea pirateriei, deoarece facilitau accesul la filmele și serialele tale preferate printr-un simplu click. În practică, Netflix, Hulu, Amazon Prime Video sau HBO Go au avut efectul opus.

Din momentul în care te-ai abonat la Netflix, ți s-a deschis un întreg univers de conținut video de foarte bună calitate pe care îl poți accesa de pe orice gadget cu un ecran din posesia ta. Cea mai mare parte din ceea ce poți vedea pe respectiva platformă este conținut original.

Asta înseamnă că, dacă ai o fascinație pentru Game of Thrones, Jack Ryan sau The Handmaid`s Tale, te confrunți cu o dilemă. În cazul în care ai dezvoltat o obsesie pentru alte 2-3 show-uri pe care le găsești pe alt serviciu de streaming, te abonezi și la acela.

Este însă foarte puțin probabil să se aplice același principiu când vorbim de patru seriale pe patru platforme online diferite. În plus, în funcție de zona în care te afli pe glob, unele show-uri nu sunt disponibile sub nicio formă printr-un mijloc legal.

Conform unui studiu realizat de Sandvine, setul de circumstanțe de mai sus te invită la piraterie. Indiferent cât de mare este dispoziția ta pentru a plăti pentru conținut video, este puțin probabil să te abonezi la foarte multe servicii online pentru a-ți vedea toate serialele.

Din acest motiv, după câțiva ani de declin, pirateria prin protocolul BitTorrent a ajuns să ocupe 32% din tot traficul desfășurat pe internet.

Pentru că o corelare directă între numărul de servicii online și piraterie este greu de demonstrat, vicepreședintele gigantului din domeniul rețelisticii s-a aruncat cu reticență la această ipoteză. Pe de altă parte, argumentul nu este deloc absurd.

Nu este absurd să dai zece euro pe lună pe Netflix, dar când mai adaugi la acea valoare șase euro pentru Prime Video, vreo zece euro pentru HBO Go și vreo șase dolari pentru Hulu, ideea de a pirata câteva show-uri care te încântă începe să-ți surâdă.

O altă problemă ar putea fi legată de faptul că nu mai ai răbdare până când un sezon din serialul tău favorit ajunge pe Netflix sau un episod din Game of Thrones se difuzează în țara ta. Aproape că ai crede că ești forțat să piratezi.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI